Seuraa Säästöpankkiryhmä

Hallituksen työllisyystavoite voi hyvinkin toteutua

Blogikirjoitus   •   Tammi 26, 2018 10:00 EET

Vielä puoli vuotta sitten näytti, ettei yli 3 prosentin vauhtiin kiihtynyt BKT-kasvu ole kovinkaan työllistävää sorttia. Tyypillinen analyysi kuului, että elpyminen on tuottavuudella tehty. Hallituksen tavoitteleman 72 prosentin työllisyysasteen toteutuminen tuntui hyvin epätodennäköiseltä.

Vähänpä tiesimme, kuinka nopeasti tilanne voi muuttua. Työllisyyden kasvuluvut kääntyivät syyskuusta alkaen aiempaa jyrkempään nousuun ja yhtäkkiä hallituksen työllisyystavoite alkoikin näyttää mahdolliselta. On toki oletettavaa, ettei aivan yhtä voimakas työllisyyden kasvu jatku kovin pitkään. Työmarkkinoilla on jo nyt selviä kohtaanto-ongelmia ja ne todennäköisesti pahenevat suhdannesyklin edetessä. 72 prosentin työllisyysasteen saavuttaminen on silti tehtävissä, vaikka työmarkkinoiden kovin imu tästä vähän taittuisikin.

Työllisyyskasvun voimistuminen on talouden uutisista kaikkein myönteisin: Ihmisten toimeentulo ja elämisen laatu paranevat, verotulot kasvavat ja julkisen talouden menot vähenevät. Työllisyyden paraneminen on merkki myös siitä, että yritysten usko tulevaisuuteen on aidosti vahvistunut ja ne uskaltavat kasvattaa tuotantokapasiteettiaan.

2018 voi olla taloudessa erittäin hyvä vuosi. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että työllisyystalkoissa ollaan vasta alussa. Väestön ikääntyminen ja ikäsidonnaisten julkisten menojen kasvu ovat hyvinvointivaltion kestävyydelle kova haaste. Työikäisten määrä laskee nyt ja ensi vuosikymmenellä ikävän vauhdikkaasti. Samanaikaisesti väkiluku kokonaisuudessaan kuitenkin nousee ikäihmisten määrän kasvun vuoksi. Työllisyysasteen on noustava, jotta vähenevästä työikäisten joukosta saadaan ikään kuin enemmän ”tehoja irti” hyvinvointipalvelujen rahoituksen turvaamiseksi.

Alla olevat kaksi kuvaajaa havainnollistavat tilannetta. Työllisyysaste on jo noussut hyvin lähelle 2000-luvun huipputasoa, mutta työllisten osuus koko väestöstä on edelleen noin 3 prosenttiyksikköä vuoden 2008 huippua matalammalla. Suhdeluku työlliset / väestö kuvaa lahjomattomimmin, kuinka leveillä hartioilla koko kansakunnan hyvinvointi lepää. Mikäli haluamme varmistaa, että tämä suhdeluku pysyy jatkossakin vakaana ja lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa, työikäisistä (15-64v.) lasketun työllisyysasteen olisi seuraavan 15-20 vuoden aikana noustava lähelle 80 prosenttia.

Seuraavalle hallitukselle 75 prosenttia on hyvä tavoite.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.