Seuraa Säästöpankkiryhmä

​10 helppoa vinkkiä taloutesi syyssiivoukseen

Uutinen   •   Marras 10, 2016 10:48 EET

Vielä on aikaa laittaa raha-asiat ruotuun ennen ensi vuotta. Vielä ehtii säästää mukavan summan vaikkapa lokoisaa joulun viettoa varten. Seuraavaksi esittelemme kymmenen helppoa kohtaa, joilla pääset alkuun oman taloutesi tuulettamisessa.

1. Astu rohkeasti hellan ääreen

Tämä on helppojen säästövinkkien ykkönen. Todella monella meistä menee lähes päivittäin rahaa esimerkiksi ravintolalounaisiin, kalliisiin välipaloihin tai juomiin. Vaiva ruokien tekemisestä töihin on kuitenkin pieni: ainoastaan se, että teet kerralla vähän isomman satsin kotiruokaa, josta saat eväät pariksi päiväksi töihinkin. Jos käyt jokaisena työpäivänä (noin 21 pv/kk) esimerkiksi kahdeksan euron lounaalla, maksat jo yksin tästä lystistä 168 euroa kuukaudessa. Kun lisäät summaan välipaloihin ja juomiin menevät rahat, nousee summa varmasti jo reilusti yli kahdensadan euron.

2. Maksa laskut ajoissa ja vältä turhat myöhästymismaksut

Automatisoi kaikki toistuvat laskusi ja laita ne menemään e-laskuna. Näin et säästä ainoastaan muistutusmaksuihin menevää rahaa, vaan myös omaa aikaasi. Yksittäisten laskujen kohdalla taas kannattaa aina maksaa lasku pois heti kun sen saat. Joudut kuitenkin maksamaan saman verran tai enemmän mikäli venytät maksamista, joten miksi et hoitaisi asiaa heti alta pois.

3. Älä maksa kalliita korkoja

Rahapulassa – tai hienon, mutta liian kalliin tavaran kohdalla – saattaa tuntua houkuttelevalta turvautua luottokorttiin tai muihin lainoihin. Tässä voi kuitenkin ajaa itsensä ansaan joutuessasi myöhemmin maksamaan ostoksistasi selvästi kalliimman hinnan korkojen muodossa. Mikäli rahapula yllättää, kannattaa tarttua rohkeasti puhelimeen ja neuvotella laskuttajalta lisää maksuaikaa – tämä voi onnistua yllättävän helposti.

Luottokortti ei kuitenkaan ole missään nimessä turha kapistus, vaan sen tarjoamaa maksuaikaominaisuutta kannattaa käyttää esimerkiksi isompien ostosten kanssa: yleensä tämä tarkoittaa, että saat noin kuukauden korotonta maksuaikaa ostoksellesi.

4. Vertaile ja osta käytettynä

Yleensä yhtään mitään ei tarvitse saada nyt ja heti (pois lukien rikki mennyt jääkaappi, mutta se on toinen juttu se). Aina on hetki aikaa vertailla ja etsiä, löytyisikö kyseistä tuotetta jostain edullisemmin. Yleensä löytyy. Lisäksi kannattaa uutta ostaessa miettiä, miksi tuote on saatava suoraan pakasta vetäistynä. Nykypäivän nopean kulutuksen maailmassa, käytettyinä myytävät tuotteetkaan eivät monta kertaa ole käytössä ehtineet kulua. Silti käytettynä ostaessa voi silti helposti säästää puolet hinnasta.

5. Huomaa pienet asiat

Pienet asiat, kuten rutiiniksi muodostunut päivittäinen take away -kahvi tai suklaapatukka kauppareissun yhteydessä, eivät ostohetkellä tunnu isoilta ostoksilta, mutta vuositasolla nekin muodostavat merkittäviä summia. Esimerkiksi joka toinen päivä nautittu kahden ja puolen euron kahvilakahvi tekee kuukaudessa 37,5 euroa ja vuodessa 450 euroa. Emme missään nimessä neuvo ketään lopettamaan kokonaan kahvilla käymistä. Kiinnitämme vain huomiota pieniin päivittäisiin rahanmenoihin, jotta voi itse harkita, mitkä ovat tärkeitä ja tarpeen mukaan voisiko jostain karsia. Suuri osa ostoksistamme on pieniä päivittäisiä ostoja, joten uskomme, että pienistä asioista voi tarvittaessa säästää niin, ettei niillä ole suurempaa merkitystä elämänlaatuun.

6. Lopeta turha laajakaista

Nyt käsi sydämellä, oletko niin kova netin suurkuluttaja, ettei sinulle riitä kännykästä jaettu nettiyhteys? Mobiiliverkot ovat viimevuosina kehittyneet koko ajan entistä nopeammiksi ja yhteydet toimivat hyvin jo suurimmassa osassa Suomea. Yleensä laajakaistan hinta on vähintään 20 euroa kuukaudessa eli 240 euroa vuodessa. Kannattaakin kokeilla vaikka kuukauden ajan käyttää kännykästä jaettua nettiä ja jos huomaat sen riittävän, laajakaistan voi vetää irti seinästä.

7. Käy kriittisesti läpi jäsenyytesi

Ota seuraavaksi syyniin kaikki mahdolliset kerhot, klubit, maksu/luottokortit ja jäsenyydet, joista peritään palkkioita. Perinteisiä jäsenyyksiä ovat kuntosalit ja muut liikuntapaikat ja kerhoista mainittakoon kirjakerhot ja muut vastaavat. Monelta löytyy myös erilaisia maksuaika- ja luottokortteja, joiden pelkkä vuosimaksu voi olla jopa 100 euroa, vaikka et edes käyttäisi koko korttia. Ja kuntosali on kyllä oikein hyvä juttu, varsinkin jos siellä käy säännöllisesti. Toisaalta pelkkä jäsenyys ei salille kanna, joten joskus kertamaksu voi satunnaisiin salikäynteihin olla järkevämpi.

8. Kirjastoon mars!

Mieti rehellisesti, kuinka monta kertaa olet lukenut hyllyssäsi nököttävät kirjat? Kirjastosta on verkon välityksellä todella helppoa varata kirjoja ja pidentää laina-aikaa ja valikoimaa löytyy aivan varmasti jokaisen lukutarpeisiin, kun etälainauskin on mahdollista. Tätäkään kohtaa ei kannata ymmärtää niin, ettei kirjoja saisi ostaa ollenkaan. On vissi ero omistaa sellainen kirja, johon haluaa aina palata uudelleen ja uudelleen, kuin vaikkapa yhdellä lukukerralla loppuun kaluttu dekkari. Joskus kannattaa ostaa vain sellaisia kirjoja, jotka tuottavat jatkuvasti hyötyä ja iloa – ja lainata loput kirjat kirjastosta.

9. Huomaa piilokulut

Piilokuluihin kuuluvat muun muassa tilaus- ja toimitusmaksut, joten nettikaupoista tilatessa kannattaa aina pyrkiä hyödyntämään ilmainen toimitus -kampanjoita. Lisäksi eri maksutavoista veloitetaan eri lailla, joten maksutapakin kannattaa valita pienimpien kulujen mukaan. Jos käteistä rahaa nostaa automaatista, on käytettävissä yleensä muutama ilmainen nosto kuukaudessa, minkä jälkeen pankki alkaa veloittaa tämän ylittävistä nostoista. Huomaamattomia kuluja löytää siis mitä moninaisimmista paikoista ja tarkkaavaisuudella niistäkin saa nipistettyä euroja säästöön.

10. Maksa laadusta

Tämä ei ostohetkellä tunnu säästämiseltä, mutta palkitsee monesti pitkällä tähtäimellä. Muun muassa vaateostoissa kannattaa usein suosia laadukkaita ja kestäviä materiaaleja kuten luonnonkuituja. Esimerkiksi t-paidan voi saada halvimmillaan vitosella, mutta se nuhjaantuu yleensä jo parissa pesussa ja voi joutua pian ostamaan uuden, kun taas laadukas vaate kestää parhaimmillaan käytössä jopa vuosia. 

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.