Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Asuntomarkkinat Suomessa vakiintumaan päin

Uutinen   •   Huhti 12, 2016 08:43 EEST

Säästöpankkiryhmä odottaa tänä vuonna asuntomarkkinoiden kasvavan Suomessa 2–5 prosenttia ja hintojen nousevan kokonaisuudessaan 1–2 prosenttia koko maassa. Uudisrakentamisen odotetaan edelleen piristyvän.

- Merkittävimpinä positiivisina ajureina asuntokaupalle ovat viime aikoina olleet edullinen lainaraha ja sen saatavuuden parantuminen sekä kuluttajien luottamuksen hienoinen elpyminen. Lisäksi rakennustoiminta on selvästi piristymässä ja myös ensiasunnon ostajat ovat palanneet markkinoille, Säästöpankkien kiinteistönvälitysketjun Sp-Kodin toimitusjohtaja Antti Toivanen kertoo.

Asuntomarkkinoiden lähitulevaisuuden optimismia vastaavasti hillitsee yleisen työllisyystilanteen kehittyminen sekä edelleen verrattain matala rakentamisen volyymi.

- Joka tapauksessa asuntomarkkinat ovat vakiintumassa. Viime vuosi oli asuntomarkkinoilla huomattavasti tasaisempi kuin kaksi edeltävää vuotta ja myös vuoden sisällä tapahtuva vaihtelutrendi oli normaalimpi, Toivanen muistuttaa.

Viime vuosi toi piristystä
Kokonaisuutena asuntomarkkinat päätyivät viime vuonna noin kolmen prosentin nousuun, mikä tarkoitti Suomessa yhteensä noin 57 000 välittäjien tekemää asunto- ja kiinteistökauppaa vuonna 2015.

- Asuntojen hinnoissa ei tapahtunut suuria muutoksia, mikäli asuntomarkkinoita tarkastellaan suurina kokonaisuuksina. Kuitenkin markkinoiden eriytyminen jatkui voimakkaana. Asuntojen hinnoissa oli edelleen laskua taantuvilla ja muuttotappiollisilla markkinoilla, Toivanen sanoo.

Voittajina taas olivat edelleen suuret kasvukeskukset sekä kehittyvien kaupunkien ydinalueet. Myyntiajat säilyivät viime vuonna edellisvuoden tasolla, keskiarvo oli noin 70 vuorokautta.

Lue lisää: Säästöpankkiryhmän asuntomarkkinakatsaus

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.