Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Ensimmäistä kertaa asunnon omistajana

Uutinen   •   Touko 19, 2016 12:41 EEST

Olisiko nyt hyvä aika ostaa ensiasunto? Monelle on, sillä asuntolainaa saa huippuhalvalla korolla, vuokrat ovat esimerkiksi pääkaupunkiseudulla nousseet voimakkaasti viime vuosina ja lisäksi asuntojen hinnoissa voi löytyä joustovaraa. Suomen Pankin mukaan asuntojen hinnoissa ei ole myöskään merkkejä yliarvostuksesta.

Lisäksi yhteiskunta tukee ensiasunnon ostajaa tietyillä verokannustimilla, kuten muita asuntovelallisia paremmalla lainakorkojen vähennysoikeudella tai vapautuksella varainsiirtoverosta. Lisäksi ASP-tilillä etuja on viime vuosina parannettu ja se on lisännyt suosiotaan.

Kannattaakin säästää asuntoa varten etukäteen. Asunnonhankinnan huolellisen suunnittelun ja säästämisen merkitys vielä kasvaa, kun lainakatto tulee voimaan heinäkuussa.

Ensiasunnon hankinta on iso päätös, jota toki kannattaa harkita tarkkaan. Hintatason lisäksi ostoajankohtaan vaikuttavat muun muassa oma elämäntilanne, säästöt ja tulonäkymät sekä lainarahan saatavuus ja korko. Moni puntaroi ensimmäisen kodin hankintaa esimerkiksi opintojen loppusuoralla tai ensimmäisen työpaikan saatuaan.

Tilastokeskuksen tilastoista ilmenee, että:

- ensiasunnon ostajan keski-ikä on Suomessa noin 28,2 vuotta
- 32,8 % ensiasunnoista ostetaan pääkaupunkiseudulla
- ensimmäinen oma koti on tyypillisimmillään noin 40-60 neliöinen

Katso video kahden tuoreen ensiasunnon omistajan kuulumisista 

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.