Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Käteinen on vielä kuningas – sata syytä olla pätäkkää

Uutinen   •   Syys 22, 2016 06:50 EEST

Käteisellä on paljon hyviä puolia. Tämä muistui mieleen Säästöpankin käteiskyselyssä, joka selvitti 30.6 - 15.8.2016 muun muassa käteisen käyttötapoja. Kyselyyn vastasi 3 959 suomalaista.

Lasten säästöpossun suosikki

Yksi suosituimmista käteisen käyttötavoista oli antaa sitä lapsille ja lapsenlapsille tasku-, viikko- tai karkkirahaksi. Sitä annettiin käyttörahaksi esimerkiksi kouluun ja harrastuksiin tai kaupparahaksi pieniin ostoksiin. Lisäksi jostain pienistä kotiaskareista voitiin palkita käteisellä.

-Rahan käytön opetteluun käteinen on mielestäni vielä lyömätön väline sen konkreettisuuden vuoksi. Meillä kotonakin parhaillaan opetellaan rahan käytön periaatteita kuusivuotiaan tyttäreni kanssa. Pienistä kotiaskareista palkitaan ja osa kolikoista menee säästöpossuun säästöön ja osalla ostetaan herkkuja, sanoo Aito Säästöpankin varatoimitusjohtaja Jani Eenola.

Cash is king: pikkuliikkeissä kuningasvaluutta

Vastaajat muistuttivat, että käteistä voi tarvita kaupoissa. On olemassa pieniä liikkeitä, kioskeja ja kahviloita, joihin maksukortti ei käy. Joskus myöskään pankkikortit eivät syystä tai toisesta toimi – maksupaikassa voi olla vaikka tietoliikenneongelma. Pienissä liikkeissä voi olla myös rajoituksia, joiden mukaan alle viiden euron ostokset maksetaan aina käteisellä. Pienet, muutaman euron (tai jopa 20 euroon asti) ostot hoidettiin toisinaan käteisellä, kuten kesällä torikahvit, mansikat, herneet tai jäätelökioskin tuotteet. Veikkauksen rahapelejä, muun muassa totoa, kenoa ja lottoa, pelattiin myös hanakasti käteisellä.

Pienyrittäjät tarvitsivat käteistä taas vaihtorahaksi asiakkaitaan varten.

-Kaikissa pienemmissä liikkeistä kortti ei tosiaan vielä käy, joten käteistä tarvitaan. Alkaa kuitenkin olla yrittäjältä, rohkea valinta pitää ainoana maksutapana käteinen. Näin voi jäädä merkittävästikin myyntiä saamatta, Eenola muistuttaa.

Uskollinen kumppani satunnaisille maksuille – kova valtti monissa tilanteissa

Käteistä tarvittiin myös joukkoliikenteessä. Sillä maksettiin bussi- ja junalippuja, satunnaisiakin – joskus myös siksi, että kuukausikortti oli juuri umpeutunut tai päässyt katoamaan. Muita pieniä menoja, joita katettiin usein käteisellä olivat ravintolassa tippi, yleisövessoissa asiointi, parkki-, peli- ja juoma-automaatit tai ostoskärrypoletit. Suosittuja kohteita löytyi myös urheilu- ja uimahallien sekä museoiden ja sairaaloiden pukukaappien vaatekaappien lukoista.

Narikkamaksut hoidettiin teatterissa tai ravintolassa parilla kolikolla. Myös tapahtumissa, kuten esimerkiksi festivaaleilla, käteistä suosittiin. Lisäksi käteistä käsiteltiin – tosin harvemmin – huoltoasemilla, avantouintisaunalla, tatuointiliikkeessä tai veneen laituripaikkaa maksettaessa.

-Pieniä, yllättäviä menoja varten on hyvä kantaa hieman käteistä rahapussissaan. Myös polettikäytäntöön saattaa törmätä yllättävissäkin yhteyksissä, jolloin sopivien kolikkojen löytyminen helpottaa omaa arkea.

Matkaseuralainen vailla vertaa

Matkoilla voi huomata, että ulkomailla käytetään vielä paljon käteistä. Sen voi satunnainen matkaaja huomata esimerkiksi taksimatkallaan Keski-Euroopassa. Vastaajat muistuttivat, että usein ulkomailla on turhaa edes yrittää maksaa monessa paikassa ja varsinkin pieniä ostoksia kortilla.

Muutamat vastaajat ottivat käteisen avukseen pitkälti vain ulkomailla, varsinkin silloin kun korttimaksaminen ei tuntunut luotettavalta tai sitä mahdollisuutta ei ollut saatavilla.

-Suomi on korttimaksamisen kärkimaita, joten matkoilla voi tulla yllätyksenä, ettei korttimaksaminen onnistu kaikkialla. Suosittelen itsekin ottamaan matkalle sopivan käteiskassan kortin lisäksi. Silloin voi keskittyä lomailuun ja maksaminen onnistuu kaikissa vastaan tulevissa tilanteissa. Jos matkalle lähtee ilman käteistä, on mukaan hyvä varata toinenkin kortti, mikäli kortti katoaa tai varastetaan. Näin et jää tyhjän päälle. Korttimaksamisen turvallisuuteen liittyvät samat neuvot kuin kotimaassa. Hyviä ohjeita korttimaksamiseen niin kotimaassa kuin ulkomailla saat korttiturvallisuus.fi sivustolta, Eenola kertoo.

Säästämisen uskollinen apuri

Pari vastaajaa painotti, että käteisellä maksaminen hillitsi heidän kulutustaan ja kertoi myös ”pakkosäästävänsä” kolikoita säästöpossuun.

Muutama vastaaja myös muistutti, että rahavarojen hallitseminen erityisesti yöelämässä onnistui heiltä parhaiten käteisellä. Tapahtumissa voi myös saada eteensä virvokkeen nopeammin tai sisäänpääsy tanssipaikoille voi olla sutjakampi, kun pitkässä jonossa kaivaakin käteistä esille – se kun voi olla nopein tapa maksaa.

Eenolan mukaan osalle ihmisistä rahankäyttöä on helpompi hahmottaa käytettäessä käteistä. Tällöin käteisen käyttö helpottaa omassa budjetissa pysymistä erityisesti silloin, kuin myös pienempien ostosten summat ovat tärkeitä. Rahan menon huomaa konkreettisesti, mikä saattaa hillitä myös heräteostosten tekemistä.

Hyvä kansalainen & esimerkillinen työtoveri

Työpaikoilla ruokailu sekä erilaisiin keräyksiin tai kollegiaaliseen kimppalottoon osallistuminen saatetaan hoitaa käteisellä. Kadulla käteistä taas kiikutettiin erityisesti katusoittajille, erilaisiin keräyksiin – kuten sotaveteraaneille tai pelastusarmeijalle – tai kerjäläisille. Jumalanpalveluksessa kolehtiin osallistuminen on myös yksinkertaisinta käteisellä.

-Vaikka nykyään yhä useammalla kulkeekin mobiilipankki mukana taskussa, on tällaisten pienten maksujen hoitaminen usein nopeinta ja vaivattominta kaivamalla raha lompakosta. Tällä tavalla on myös helppoa osoittaa oma osallistuminensa jo keräyshetkessä.

Jakamistalouden mahdollistaja

Yksityishenkilöiden välisissä kaupoissa käteinen on usein oiva tapa maksaa. Huutokaupoissa, kirpputoreilla, koulun tai urheiluseuran puffetissa – se voi olla suorastaan verraton maksamisen väline. Samoin netissä ostetun käytetyn tavaran maksaminen onnistuu noutohetkellä näppärästi käteisellä. Pieni velka kavereille, kimppakyydit ja -lahjat tai pieni vippi toiselle perheenjäsenelle on myös näppärää hoitaa käteisellä.

-Yksityishenkilöiden välisissä kaupoissa käteinen saatetaan nähdä luotettavimpana maksutapana molempien osapuolien kannalta rahan vaihtaessa omistajaa samaan aikaan hyödykkeen kanssa.

Rahaa lainatessa usein on tärkeää, että raha on käytettävissä välittömästi, jolloin käteinen saattaa olla jopa ainoa ratkaisu.

Periaatteellinen vaihtoehto

Muutamat vastaajat maksoivat käteisellä kaiken minkä pystyivät, monet maksoivat vain tietyt asiat ja tietyissä tilanteissa. Käteisen käytön vähennyttyä sitä käytetään myös periaatteesta – jotta sitä voisi käyttää jatkossakin.

-Periaatteista on aina hyvä pitää kiinni, mutta elämästä ei pidä tehdä niiden takia hankalaa. Suomen Pankin julkaisemien tilastojen mukaan nykytrendillä käteisen käyttö loppuisi kokonaan vuonna 2030. Käteisen käyttö varmasti vähenee entisestään jatkossakin, mutta täysin sen häviämiseen en usko tuossa vajaassa viidessätoista vuodessa, Eenola sanoo lopuksi.

Sanottua:
”Lompakossani pitää olla aina jonkin verran käteistä, vaikka pääasiallinen maksuvälineeni onkin kortti.”
”Tuntuu vanhanaikaisen hyvältä pitää muutamia seteleitä lompakossa – niin kauan kuin Suomen Pankki niitä painaa.”
”Minua ärsyttää suuresti, kun edelläni esimerkiksi kahvilassa maksetaan muutaman euron ostoksia kortilla.”
”Jos lähden juhlimaan, niin nostan aina rahaa”.
”Käteinen raha on viimeinen vapaan maailman merkki.”

Säästöpankin käteiskyselyyn kesällä 2016 vastanneet pysähtyivät miettimään – jopa hehkuttamaan – käteisen hyviä puolia. Tässä artikkelissa keskityimmekin nimenomaan käteisen vahvuuksiin, emme ongelmakohtiin tai vaihtoehtoisiin maksutapoihin.  

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.