Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Kuinka pitkälle suunnittelet omaa talouttasi?

Uutinen   •   Marras 11, 2016 10:11 EET

Elämme maailmassa, jossa suunnittelu on tehty todella helpoksi. Tietoa on saatavilla lähes rajattomasti vain läppärin kannen avauksella. Käytössämme on toinen toistaan hienompia työkaluja esimerkiksi ajanhallintaan, listojen laatimiseen ja omien tulojen ja menojen budjetointiin. Suunnittelun ollessa niin helpoksi tehty, suunnittelevat monet ihmiset itse asiassa nykyään jopa omat hautajaisensa.

Oman talouden suunnittelu sen sijaan ei tunnu kaikkia kiinnostavan, ainakaan pitkällä tähtäimellä. Tämä ilmenee Säästöpankin Näin Suomi Säästää 2016 -tutkimuksesta, jossa lähes kolmestatuhannesta vastaajasta lähes puolet kertoi suunnittelevansa omaa talouttaan alle vuoden päähän kerrallaan. Lisäksi yli 10 prosenttia vastaajista sanoi, ettei suunnittele tai pysty suunnittelemaan talouttaan lainkaan.

Miksi sitten niin monet meistä viittaa oman talouden suunnittelulle kintaalla? Vuosi tai alle vuosi on melko lyhyt aika ainakin talouden suunnittelun kannalta (joskin parempi sekin kuin ei suunnittelua lainkaan). Eikö kuitenkin oman talouden suunnittelun ja hallinnan pitäisi olla meidän jokaisen elämän tärkeysjärjestyksessä, jos nyt ei ihan kärkisijalla, niin ainakin siinä aika lähellä? Kyse on kuitenkin meistä itsestämme ja meidän omasta hyvinvoinnistamme sekä taloudellisesta turvallisuudentunteestamme. Suunnittelemalla ja huolehtimalla omasta taloudestamme turvaamme selustamme yllättävien tilanteiden varalta ja saamme vielä bonuksena mukavan huolettoman olon taloutemme rullatessa tasaisen varmaan tahtiin eteenpäin. Eikö kuulostakin tavoittelemisen arvoiselta?

Miten tuohon tasaisesti ja mukavasti rullaavaan taloustilanteeseen sitten pääsee? Ihan ensimmäisenä tulee tietää, mitä omasta palkasta jää käteen kaikkien pakollisten menojen jälkeen. Tämän selvität helposti seuraamalla menojasi parin kuukauden ajan ja kirjaamalla kaiken ylös. Jos sinulla on osamaksusopimuksia tai luottokortteja, pyri maksamaan kaikki pois mahdollisimman nopeasti, jotta vältyt kalliilta koroilta ja voit laittaa nekin rahat säästöön.

Kun tiedät mitä pakollisten menojen jälkeen käteen jää, on päätöksien aika. Tuo kaikki ”ylimääräinen” kun tulee tuhlattua joskus turhaankin ostelemiseen ja itsensä viihdyttämiseen esimerkiksi säästämisen kustannuksella. Mutta mitä jos ennen loppujen rahojen tuhlaamista päättäisitkin maksaa itsellesi ennen muita? Tämä tarkoittaa, että laittaisit automaattisen siirron menemään käyttötililtäsi säästötilille tai rahastoon aina palkkapäivänäsi niin, ettet edes itse ehdi huomata koko rahaa. Tee vaikkapa päätös, jonka mukaan laitat esimerkiksi 10 prosenttia palkastasi säästöön ja pysy tiukasti tuossa päätöksessäsi. Jos ajatellaan, että kuukausittainen säästösummasi on vaikkapa 100 euroa, on sinulle vuoden jälkeen kertynyt huomaamattasi jo 1200 euroa ja viidessä vuodessa 6000 euroa. Mikäli taas siirrät kuukausittain tuon saman satasen rahastoon, voit odottaa rahastotyypistä riippuen keskimäärin 5 - 10 prosentin tuottoa, mikä tarkoittaisi viiden vuoden päästä jo noin 7000 - 8000 euroa.

Säästämisen onnistuminen innoittaa jatkamaan säästämistä ja ehkä jopa nostamaan säästösummaa. Saatat huomata, ettet edes kaipaa useiden eurojen erikoiskahvia joka toinen päivä tai uusia elektroniikkalaitteita, kun vanhatkin vielä ns. pelittävät. Tuhlaamista nautinnollisemmaksi voi muodostua välillä säästöjen ylöspäin kipuavaa lukemaa katsomassa käyminen ja käyttäminen hetken aikaa oman unelmansa miettimiseen. Unelmasi ovat nimittäin aivan toteutettavissa, nyt kun olet päässyt hyppäämään oman taloutesi aallonharjalle.

Pieni vinkki:

Kyselyymme vastanneista neljäsosa kertoi suunnittelevansa omaa talouttaan yli kahden vuoden päähän. Jos et ihan vielä ole oman taloutesi toimitusjohtaja ja tunnet tällaisen ihmisen, kysy rohkeasti kuinka hän on aloittanut ja miten edennyt. Voit saada hyviä vinkkejä ja lisää intoa oman talouden hoitoon ja ystäväsi saa taatusti hyvän mielen, kun pystyy sinua neuvomaan.

Voit myös varata ilmaisen ajan Säästöpankin Oman Talouden Tuokioon, jossa pääset pankin asiantuntijan kanssa kartoittamaan tilanteesi ja sen tarjoamat säästämismahdollisuudet. Usko vain, unelmasi ovat lähempänä kuin luuletkaan.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.