Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Kymmenen seurausta Brexitistä

Uutinen   •   Touko 27, 2016 07:20 EEST

Mielipidemittauksissa puntit ovat Iso-Britanniassa tasan Euroopan unionissa pysymisen ja siitä eroamisen välillä

Brexit-termi viittaa Iso-Britannian kansanäänestyksen mahdollisesti käynnistämään saarivaltion eroprosessiin Euroopan unionista. Ohessa Säästöpankkien Varainhoidon kymmenen johtopäätöstä äänestyksestä ja siitä, mitä tapahtuu, jos britit todella valitsevat eron.

1.) Äänestyksestä tulee hyvin tasaväkinen.

2.) Iso-Britannian mahdollinen ero Euroopan unionista johtaisi epävarmuuteen sijoitusmarkkinoilla sekä laskisi talouden kasvunäkymiä lyhyellä aikavälillä kanaalin molemmin puolin.

3.) Merkittävin epävarmuustekijä olisi, miten kauppasuhteet kehittyisivät uusien neuvottelujen jälkeen ja miten yritykset mahdollisesti siirtäisivät toimintojaan Manner-Euroopan puolelle.

4.) Iso-Britannian talouskasvun osalta negatiiviset vaikutukset kestäisivät pari vuotta, mutta pitkän aikavälin vaikutukset tuskin olisivat merkittävät.

5.) Mikäli kansanäänestyksessä 23. kesäkuuta britit päättävät erota Euroopan Unionista, on odotettavissa, että osakemarkkinoilla tullaan näkemään kurssilaskua ja punnan arvo heikkenee lyhyellä aikavälillä.

6.) Iso-Britannian valtiovarainministeriö: Britannian talous ajautuu vuoden mittaiseen taantumaan, kansantalous kuihtuu ja asuntojen hinnat putoavat (lähde: Taloussanomat 23.5).

7.) Euroopan unionin kannalta mahdollinen ero on merkittävä poliittinen riski. Pahimmillaan se voi pysäyttää taloudellisen ja poliittisen integraation Euroopan unionin sisällä.

8.) Suomen kannalta mahdollinen ero olisi negatiivinen asia, muun muassa siksi, että Euroopan unionin poliittiset voimasuhteet siirtyisivät lähemmäksi Ranskan ja eteläisen Euroopan valtioiden ajamaa mallia.

9.) Pitkälle menevien arvioiden tekeminen on joka tapauksessa haastavaa, koska mahdollisen eron jälkeen vaikutukset riippuvat poliittisesta prosessista ja ne ovat vaikeita arvioida.

10.) Mahdollisen eron myötä Skotlannissa saattaisi alkaa poliittinen prosessi itsenäisyyden puolesta ja uudelleen lähestyminen Euroopan unionin kanssa.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.