Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Laita lapsilisät poikimaan

Uutinen   •   Huhti 06, 2016 09:54 EEST

Kukapa ei haluaisi jälkikasvulleen mahdollisimman hyviä eväitä aikuisuuteen. Haastattelimme Avain Säästöpankin Susanna Järvenpäätä lapsille säästämisestä.

Mikä olisikaan parempi tapa varmistaa lapselle hyvät eväät tulevaisuuteen kuin varallisuuden kerryttäminen. Sanotaan, että raha ei tuo onnea, mutta kyllä se elämää helpottaa, kun aikuistumisen kynnyksellä ei tarvitse miettiä, mistä saisi rahat kasaan ajokorttia, ensimmäistä omaa kotia tai opiskelijavaihtoa varten.

– Aika harvalla lapsiperheellä on valmiina kasassa suuria säästöjä lapsen tulevaisuuden varalle. Sen takia varallisuuden kasvattaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman ajoissa, sanoo Avain Säästöpankin konttorinjohtaja Susanna Järvenpää.

Hyvä tapa on siirtää kuukausittain tilille putkahtava lapsilisä tai osa siitä suoraan sivuun lapsen tulevaisuutta varten.

– Lapsilisä on tarkoitettu lapsen vanhemmille lapsen elättämiseen. Jos vanhemmat ovat hyvin toimeentulevia, voi lapsilisien käyttöä hyvin lykätä myöhemmäksi.

Yksi hyvä hetki säästämisen aloittamiselle on se, kun lapsi aloittaa koulun ja päivähoitomaksu jää pois. Säästäminen hoituu lähes huomaamatta, kun laittaa saman summan kuukausittain säästöön, joka aiemmin meni päivähoitomaksuihin.

Kun säästää tilin sijaan vähänkin tuottavampaan kohteeseen, kuten rahastoihin, saa varoille kerrytettyä pitkällä aikavälillä myös tuottoa. Laajasta rahastojen valikoimasta löytyy omat vaihtoehtonsa niin tuottohakuisemmalle kuin riskiä karttavallekin säästäjälle.

– Suuret säästöt kertyvät pienistä puroista ja kuukausisäästäjä tienaa usein pitkällä aikavälillä paremman tuoton kuin jos kerralla sijoittaisi isomman summan. Laittamalla sivuun 50 tai 100 euroa kuukaudessa saa kerrytettyä lapselle jo kivan pesämunan 10–15 vuodessa, Järvenpää sanoo.

Säästä perintöverossa
Lapselle säästettäessä kannattaa muistaa myös lahjavero. Lain mukaan yksi henkilö voi lahjoittaa lapselle alle 4 000 euroa kolmen vuoden välein verottomasti.

– Jos omilla lapsilla on talous tasapainossa ja elämä mallillaan, voi miettiä perinnön siirtämistä suoraan lapsenlapsille. Silloin yhdeltä sukupolvelta perintöveroa ei peritä.

Tärkein askel kohti lapsen vaurasta tulevaisuutta on joka tapauksessa ryhtyä tuumasta toimeen. Järvenpää kehottaakin kaikkia lapselle säästämistä harkitsevia varaamaan ajan pankkiin sopivan säästövaihtoehdon kartoittamiseksi.

– Monesti mietitään pitkään, että jotain pitäisi tehdä ja sitten se jää. Ei kannata turhaan jäädä yksin miettimään, koska pankissa on asiantuntijat sitä varten. Meiltä löytyy jokaiselle perheelle sopiva säästöratkaisu.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.