Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Lapsille ja nuorille pitäisi opettaa kouluissa taloudenhoitoa

Uutinen   •   Tammi 04, 2016 08:42 EET

Yli kaksi kolmasosaa suomalaisista (67 %) on sitä mieltä, että lapsille pitäisi opettaa kouluissa taloudenhoitoa ja säästämistä. Säästöpankkilaiset käyvät kouluissa kiertämässä ja kertomassa talousasioista jo nyt.

Yli kaksi kolmasosaa suomalaisista (67 %) on sitä mieltä, että lapsille pitäisi opettaa kouluissa taloudenhoitoa ja vaurastumista. Erityisen painokkaasti taloudenhoitoa kouluihin toivoivat nuoret ja nuoret aikuiset (alle 31-vuotiaat) sekä opiskelijat. Tämä kävi ilmi Säästöpankin kesällä 2015 tekemästä Raha, aika ja hyvä elämä -kyselystä.

Lokakuussa julkaistu Säästöpankin Näin Suomi säästää -kyselytutkimus taas selvitti, että vaikka säästäminen on Suomessa lisännyt suosiotaan, niin lähes (46 prosenttia) suomalaisista elää kädestä suuhun, eli kuluttaa kaiken rahan minkä saa. Opiskelijoissa kädestä suuhun elävien osuus oli muuta väestöä suurempi. Lisäksi selvisi, että reilu neljäsosa suomalaisista tarvitsee kaikki rahat elämiseen, opiskelijoista jopa yli puolet.

Asiantuntijat ovat jo vuosia varoitelleet, että ihmiset voivat sotkea raha-asiansa huomaamattaan: ottamalla velkaa ja vippiä sieltä ja täältä niin, että muutaman satasen vipeistä ja luotoista kertyy yhteensä kymmenientuhansien eurojen velat. 

Maksuhäiriömerkinnät ovat myös yleistyneet Suomessa. Ne voivat muodostua esteeksi tai vähintäänkin hidasteeksi lainansaannille. Luottokortin hankinta voi silloin olla myös mahdotonta.

Markkinointipäällikkö Kirsi Evilä, olette käyneet Aito Säästöpankista kouluissa puhumassa taloudenhoidossa. Mitä mieltä olet tästä Säästöpankin tutkimukseen vastanneiden mielipiteestä?
- Olen hyvin vahvasti samaa mieltä vastaajien kanssa! Taloudenhoidon ja vaurastumisen sisällyttämistä opetusohjelmaan puoltaa muun muassa se, että maksuhäiriörekisterissä olevien henkilöiden määrässä on tapahtunut kolmessa vuodessa kymmenen prosentin kasvu ja eniten merkintöjä kerääntyy nuorille miehille. Talouskasvatukselle olisi kysyntää nimenomaan ongelmien ennaltaehkäisyn kannalta.

Mitä asioita opetatte koululaisille?
- Lähdemme liikkeelle perusasioista; mitä pankkiasioita 15-vuotiaat voivat hoitaa itsenäisesti, miten maksukortteja käytetään ja pankkiasioita hoidetaan verkkopankkitunnuksilla. Juttelemme myös säästämisen tärkeydestä, opintojen rahoituksesta, luottotiedoista ja maksuhäiriöistä. Kerromme myös aina siitä, millainen pankki on työpaikkana ja miten halukkaat voivat hakeutua alalle töihin.

Mistä talousasioista koululaiset ovat eniten kiinnostuneita?
- Maksuhäiriöistä. Niiden syntyminen ja vaikutukset myöhemmin elämässä aiheuttavat selvästi eniten kysymyksiä.

Mitä toivoja tai pyyntöjä he ovat pankin suuntaan esittäneet?
- Pääsääntöisesti kouluissa tapaamamme nuoret vasta harjoittelevat taloussanastoa ja ylipäätään oman talouden hoitoa. Nuoret toivovat joskus monimutkaiseltakin tuntuvien asioiden selittämistä yksinkertaisesti ja selkokielellä.

Säästöpankin kyselyt tutustuvat suomalaisten talousasioihin ja säästöhaaveisiin

Säästöpankin Raha, aika ja hyvä elämä -kysely tehtiin kesän 2015 aikana. Kyselyyn vastasi 12 629 suomalaista. Se tehtiin nyt ensimmäistä kertaa ja siinä selvitettiin rahaan liittyvien haaveiden lisäksi suomalaisten säästämiskohteita.

Säästöpankin Näin Suomi säästää -kyselytutkimus toteutettiin syys-lokakuussa 2015 ja siihen osallistui 3 042 yli 14-vuotiasta suomalaista. Se tehtiin nyt kuudetta kertaa.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.