Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Muista nämä asiat, kun säästät lapselle

Uutinen   •   Elo 01, 2016 14:29 EEST

Kokosimme listan neljästä asiasta, mitkä kannattaa pitää mielessä, kun alkaa kerätä pesämunaa lapselle.

Säästöt lapsen nimiin

Jos säästöt on tarkoitettu lapselle, kannattaa ne laittaa alusta alkaen lapsen nimiin. Näin voi välttyä myöhemmin myös veroseuraamuksilta. Kun säästöt ovat lapsen nimissä, on myös helpompi varmistua, että varat varmasti myös ohjautuvat lapselle.

Huoltajien suostumus tarvitaan

Mikäli lapsella on kaksi huoltajaa, tarvitaan lapselle tilin avaamiseen molempien huoltajien suostumus. Tilin avaus tehdään pankissa ja molempien huoltajien pitää olla paikalla. Vaihtoehtoisesti tilin avaus onnistuu myös toiselta huoltajalta saadulla valtakirjalla. Valtakirjalla avauksen voi tehdä myös lapsen kummi tai isovanhempi.

Muista lahjavero

Yksi henkilö voi kerryttää lapsen säästöjä vajaalla 4 000 eurolla kolmessa vuodessa ilman veroseuraamuksia. Summa on sama riippumatta siitä annetaanko summa kerralla vai osissa. Lahjan antajien määrää ei ole kuitenkaan rajattu.

Ilmoitus maistraattiin

Jos säästöjen arvo nousee yli 20 000 euron, siitä on tehtävä ilmoitus maistraatille. Maistraatin tehtävä on turvata alaikäisen varallisuus. Lapsen varoja saa käyttää lain mukaan ainoastaan lapsen omaksi hyödyksi. Varoilla voi maksaa esimerkiksi lapsen ajokortin, mutta esimerkiksi asumiskuluja ei lapsen pussista ole sallittua maksaa.

Asiantuntija: Nooa Säästöpankin sijoituspäällikkö Anna Laukka-Paananen

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.