Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Näin Suomi säästää: Miehet haluavat vaurastua, naiset varautua pahan päivän varalle

Uutinen   •   Marras 06, 2015 06:14 EET

Säästöpankkiryhmän tekemän Näin Suomi säästää -tutkimuksen mukaan suomalaisten naisten ja miesten säästötavoissa ja -tavoitteissa on merkittäviä eroja. Miehet haluavat useammin vaurastua, kun taas naisilla korostuu tarve varautua pahaan päivään.

Näin Suomi säästää -tutkimuksen mukaan eroja löytyy sijoittamiskäyttäytymisessä sukupuolten välillä.

Lähes puolet naisista ilmoittaa säästämisen tärkeimmän syyn olevan varautuminen pahan päivän varalle. Miehistä näin tekee joka kolmas. Miesten toiseksi tärkein syy säästämiselle on halu vaurastua, jonka ilmoittaa lähes joka neljäs vastaaja. Naisista näin tekee vain 12 prosenttia.

Sijoituskohteissa miehet suosivat riskisempiä vaihtoehtoja, kuten pörssiosakkeita. Vastaajista lähes joka neljännellä miehellä oli pörssiosakkeita, mutta naisista vain kymmenellä prosentilla.

- Naiset peräänkuuluttivat sijoituskohteissaan vastuullisuutta sekä eettisiä ja ympäristöarvoja selvästi miehiä painokkaammin. Naiset näyttävät tutkimuksen perusteella suosivan säästämiskohteissaan myös enemmän riskittömyyttä ja vaivattomuutta, Säästöpankkiryhmän markkinointi- ja viestintäjohtaja Katja Änkilä sanoo.

Sijoituspäätöksissään miehet seuraavat naisia enemmän talousmediaa ja sijoitusammattilaisten suosituksia. Vastaajista 45 prosenttia miehistä mainitsi talousmedian merkittävänä sijoittamisen tietolähteenä, naisista vain 22 prosenttia. Miehet myös seurasivat selvästi ahkerammin sijoitusammattilaisten ranking-listoja sekä säästämistä ja sijoittamista käsitteleviä verkkosivuja, artikkeleita, blogeja ja sosiaalisen median keskusteluita kuin naiset.

- Naiset ovat sosiaalisempia säästäjiä: säästämiseen liittyvät keskustelut läheisten ihmisten sekä pankin asiantuntijoiden kanssa ovat merkittävämmässä roolissa päätöksiä tehtäessä, Änkilä luonnehtii.

Säästämisen esteet
Yli puolet naisista mainitsi tärkeimmäksi säästämistä estäväksi syyksi pienet tulonsa. Miehistäkin 37 prosenttia katsoi pienten tulojen estävän säästämistä. Molemmilla sukupuolilla seuraavaksi tärkein este liittyi edelliseen, eli se, että kaikki rahat tarvittiin elämiseen. Miehillä muita merkittäviä syitä olivat epävarmuus globaalista taloustilanteesta sekä huonot tuotto-odotukset. Naisilla epävarmuus omasta taloudellisesta tilanteesta oli hieman miehiä suurempaa.

Säästöpankkiryhmä teki Näin Suomi säästää -tutkimuksen nyt kuudetta kertaa. Tutkimus toteutettiin syys-lokakuussa ja siihen osallistui 3 042 yli 14-vuotiasta suomalaista. Kaikista vastaajista lähes 12 prosenttia oli pääkaupunkiseudulta.

Teksti: Teemu Salmi

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.