Seuraa Säästöpankkiryhmä

Nuoret tahtovat yrittäjiksi

Uutinen   •   Loka 28, 2016 13:09 EEST

On aplodien paikka: nuoret tahtovat yrittäjiksi

Suomalaisnuorten kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on kasvussa. Yhä useampi opiskelija toimii yrittäjänä ja pitää yrittäjyyttä todennäköisenä uravaihtoehtona.

Suomessa yrittäjyys ei ole koskaan ollut yhtä suosittua kuin nyt. Kun vielä 90-luvun lopulla Suomessa toimi 120 000 yksinyrittäjää, nyt yrittäjiä on lähes 190 000. Osittain yksinyrittäjien määrän huima kasvu selittyy maailman ja työmarkkinoiden muutoksella, mutta yrittäjyyttä kohtaa on käynnissä myös selkeä asennemuutos.

– Yrittäjyyttä ei ole koskaan nähty meillä niin positiivisena kuin se nyt nähdään. Yrittäjyyden arvostus on selvästi nousussa, sanoo lainopillinen asiamies Atte Rytkönen Suomen Yrittäjistä.

Varsinkin nuorten kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on nousussa. Suomen Yrittäjien vuonna 2014 teettämän Opiskelijabarometrin mukaan 21 prosenttia korkeakouluopiskelijoista pitää yrittäjäksi ryhtymistä todennäköisenä tai erittäin todennäköisenä uravaihtoehtona.

– Muutama vuosi sitten nämä luvut olivat huomattavasti pienempiä. Silloin ajateltiin, että palkkatyö on se, mihin opiskelujen jälkeen tähdätään. Nyt yrittäjyys nähdään yhtä varteenotettavana vaihtoehtona, Rytkönen sanoo.

Yrittäjyys suositumpaa korkeakoulussa

Myös yrittäminen opiskeluaikana on nyt entistä suositumpaa. Opiskelijabarometrin mukaan liki 10 000 korkeakouluopiskelijaa toimii yrittäjänä. Yrittäminen on yleisempää ammattikorkeakouluissa kuin yliopistoissa.

Korkeakouluista Hankenissa, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, Aalto-yliopistossa ja Vaasan yliopistossa opiskelevat arvioivat suuntaavansa todennäköisemmin yrittäjiksi. Yrittäjyyden suosio oli suurinta tekniikan ja liikenteen, yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon sekä kulttuurialalla.

Opiskelijoiden yrittäjämyönteisyyttä on lisännyt koulujen lisääntynyt yrittäjäkasvatus ja yrittäjien kanssa tehtävä yhteistyö. Opiskelijat myös kokevat, että yrittäjänä he pääsevät palkkatyötä paremmin toteuttamaan kutsumustaan.

– Nuorille on erityisen tärkeää, että he saavat tehdä sellaista työtä, mistä he pitävät. Ajatellaan, että yrittäjänä voi tehdä omien intohimojen mukaista työtä.

-Opiskelijasta yrittäjäksi 

- Liki 10 000 korkeakouluopiskelijaa toimii yrittäjänä.

- AMK-opiskelija toimii 1,6 kertaa todennäköisemmin yrittäjänä kuin yliopisto-opiskelija.

- 25 prosenttia miesopiskelijoista ja 18 prosenttia naisopiskelijoista pitää yrittäjyyttä todennäköisenä uravaihtoehtona.

- Ne opiskelijat, joiden isä on yrittäjä, arvelevat muita todennäköisemmin ryhtyvänsä yrittäjiksi.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.