Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Pieni ja pippurinen rahastohitti porskuttaa tuottotilastojen kärjessä

Uutinen   •   Syys 21, 2016 16:47 EEST

Kotimaisiin pieniin listattuihin yhtiöihin sijoittava Säästöpankki Pienyhtiöt -sijoitusrahasto komeilee Suomeen sijoittavien rahastojen kärjessä.

Viimeisen kolmen vuoden aikana Säästöpankin pienyhtiörahaston arvo on noussut 84,6 prosenttia, kun vertailuindeksi on vastaavana aikana noussut 54,7 prosenttia. Finanssialan keskusliiton ja Suomen Sijoitustutkimuksen julkaiseman uusimman Rahastoraportin mukaan se peittosi kilpailijansa viiden vuoden 21,0 prosentin ja kolmen vuoden 22,7 vuosituotoillaan. Viimeisen vuoden aikana se tuotti 20,9 prosenttia.

Rahasto on ollut parhaita Suomeen sijoittavia osakerahastoja toiminta-aikanaan – miksi, parhaan Suomi-rahaston salkunhoitaja Olli Tuuri?

- Säästöpankki Pienyhtiöt -rahaston menestys perustuu aktiiviseen sijoitustoimintaan. Olemme panostaneet voimakkaasti osakevalintaan ja onnistuneet siinä. Uusia helmiä on löytynyt: hyvin kehittyviä ja kohtuullisesti hinnoiteltuja ja arvostettuja kotimaisia yrityksiä. Lisäksi rahaston koostumusta on muokattu aktiivisesti optimaalisen sijoituskoostumuksen aikaansaamiseksi.

Säästöpankkiryhmän omistaman Sp-Rahastoyhtiön vuonna 2011 perustama – pääosin Suomen osakemarkkinoille sijoittava rahasto – ottaa voimakkaasti näkemystä osakevalintojen suhteen. Onnistuessaan räväkkä näkemyksenotto nostaa huomattavasti rahaston tuottoa. Epäonnistumiset puolestaan painavat tuottokehitystä.

- Rahaston osakevalinnat ovat pääosin onnistuneet. Huolellisen analyysityön ja yhtiövalintojen kautta olemme pystyneet myös rajaamaan suuret menetykset. Pienet epäonnistumiset toki kuuluvat sijoittamiseen, Tuuri muistuttaa.

- Tämän rahaston sijoitushorisontti on pitkä. Yritämme aina hahmottaa, miltä potentiaalisen yhtiön toimiala näyttää ja minkälaiset edellytykset sillä on menestyä siinä. Mietimme, miltä yhtiö näyttää kolmen vuoden päästä ja kuinka tulevaisuudenodotukset on hinnoiteltu osakkeeseen. Kun löydämme etsimämme, nostamme asteittain sijoitusosuuttamme. Pyrimme siihen, että suurimmat kurssinousupotentiaalit omaavat yhtiöt ovat isoilla painolla salkussamme.

Sijoitusfilosofia pähkinänkuoressa

Kotimaisilla osakemarkkinoilla pitkään toiminut Tuuri kertoo, että parempina aikoina ja kurssinousuissa rahaston riskitasoa nostetaan selkeästi. Sijoituskohteiksi valitaan suuremman tuottopotentiaalin ja riskin yhtiöitä. Vastaavasti rahaston riskitasoa lasketaan talousnäkymien synkistyessä vaihtamalla salkun sisältöä vähäriskisempiin yhtiöihin. Tällä pyritään välttämään osa kurssilaskusta.

- Kurssilaskuissa olemme välttäneet heikosti kehittyneiden, vahvasti syklisten osakkeiden omistamista. Markkinoiden käänteet positiivisempaan on myös onnistuttu ajoittamaan oikein. Silloin sijoitusnäkemystä käännetään riskillisempään suuntaan ja rahastoon hankitaan voimakkaasti siipeensä saaneita osakkeita, joista löytyy keskimääräistä markkinakehitystä enemmän potentiaalia.

Osakemarkkinoiden keskimääräinen hinnoittelu on noussut korkeahkoksi muun muassa keskuspankkien tukien takia. Tuuri kuitenkin muistuttaa, että vielä löytyy kuitenkin helmiä – osakkeita, joita ei ole löydetty ja joiden arvostus on vielä alhainen.

Säästöpankki on aktiivinen omistaja

Menestys perustuu Sp-Varainhoidon johtajan Petteri Vaarnasen mukaan salkunhoitotiimin vahvaan ja perusteelliseen talous- ja yritysanalyysiin sekä kaikkien Säästöpankin rahastojen tapaan aktiiviseen sijoitusstrategiaan.

- Emme rahastojen yhteisessä sijoitusstrategiassamme niin sanotusti halaa vertailuindeksiä, vaan otamme voimakkaasti näkemystä ja seisomme sen takana. Katsomme pitkää aikaväliä, olemme aktiivisia omistajia ja yritysanalyysimme on perusteellinen. Lisäksi analyysimme on riippumatonta, koska olemme riippumaton rahastoyhtiö: meillä ei ole osakevälitystä tai yritysrahoituksesta tulevia intressejä rahastoissa omistamiimme yhtiöihin.

Tuuri muistuttaa vielä lopuksi, että matkan varrella ei myöskään katsota sivulle vaan juostaan omaa juoksua:

- Emme seuraa kilpailijoiden rahastoja ja niiden kehitystä, vaan noudatamme omaa sijoitusfilosofiaamme. 

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.