Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Pienten kotimaisten yhtiöiden osakerahasto on noussut listahitiksi

Uutinen   •   Elo 27, 2015 12:15 EEST

Kotimaisiin pieniin listattuihin yhtiöihin sijoittava Säästöpankki Pienyhtiöt -sijoitusrahasto on yltänyt poikkeuksellisen vahvaan tuottokehitykseen ensimmäisinä toimintavuosinaan. Viimeisen kolmen vuoden aikana sen arvo on noussut 85 prosenttia, kun vertailuindeksi on tuottanut 27 prosenttia. Finanssialan keskusliiton ja Suomen Osakesijoituksen julkaiseman uusimman Rahastoraportin mukaan se peittosi kilpailijansa kolmen vuoden 25,4 prosentin vuosituotoillaan ja oli toinen 12 kuukauden 30,6 vuosituotoillaan.

Rahasto on ollut parhaita Suomeen sijoittavia osakerahastoja toiminta-aikanaan. Miksi rahasto on peitonnut muun muassa vertailuindeksinsä niin selvästi, rahaston salkunhoitaja Olli Tuuri?

- Säästöpankki Pienyhtiöt -rahaston menestys perustuu aktiiviseen sijoitustoimintaan. Sen osakevalintaan on voimakkaasti panostettu ja se on onnistunut, koska olemme löytäneet helmiä. Eli hyvin kehittyviä ja kohtuullisesti hinnoiteltuja ja arvostettuja kotimaisia yrityksiä sijoituskohteiksemme. Lisäksi rahaston koostumusta on muokattu aktiivisesti optimaalisen sijoituskoostumuksen aikaansaamiseksi.

Säästöpankkiryhmän omistaman Sp-Rahastoyhtiön vuonna 2011 perustama, pääosin Suomen osakemarkkinoille sijoittava rahasto, ottaa voimakkaasti näkemystä osakevalintojen suhteen. Onnistuessaan se nostaa huomattavasti rahaston tuottoa, toisaalta epäonnistuminen osakevalinnassa suurella näkemyksellä heikentää osakerahaston tuottoa selvästi.

- Rahaston osakevalinnat ovat pääosin onnistuneet. Huolellisen analyysityön ja yhtiövalintojen kautta olemme toistaiseksi pystyneet myös rajaamaan suuret menetykset. Pienet epäonnistumiset taas kuuluvat sijoittamiseen. Tämän rahaston sijoitushorisontti on joka tapauksessa pitkä, Tuuri muistuttaa.

Sijoitusfilosofia pähkinänkuoressa
Kotimaisilla osakemarkkinoilla pitkään toiminut Tuuri kertoo, että parempien aikojen ja kurssinousujen aikana rahaston riskitasoa nostetaan selkeästi. Sijoituskohteiksi valitaan suuremman tuottopotentiaalin ja riskin yhtiöitä, jolloin hyödynnetään paremmin kurssinousut. Vastaavasti rahaston riskitasoa pyritään laskemaan selvästi talousnäkymien synkistyessä. Lisäksi salkun sisältöä vaihdetaan vähempiriskisiin yhtiöihin. Tällä pyritään välttämään osa kurssilaskusta.

Sijoitusnäkemys pidetään normaalia riskiä karttavampana talousnäkymien synkistyessä. Kurssilaskujen aikana olemme välttäneet heikosti kehittyneiden, vahvasti syklisten osakkeiden omistamista. Markkinoiden käänteet positiivisempaan suuntaan on myös ajoitettu oikein. Silloin rahaston sijoitusnäkemystä käännetään riskillisempään suuntaan ja rahastoon hankitaan voimakkaasti siipeensä saaneita laskeneita osakkeita, joilla on potentiaalia.

- Oikea osakepainojen noston ajoitus kuluvan vuoden alun rajusti nousevilla osakemarkkinoilla ja rahaston varovaisempi sijoituspolitiikkaa myöhemmin keväällä ja kesällä on toiminut tänä vuonna joka tapauksessa hyvin.

Säästöpankki on aktiivinen omistaja
Erinomainen menestys perustuu Sp-Varainhoidon johtajan Petteri Vaarnasen mukaan salkunhoitotiimin vahvaan ja perusteelliseen talous- ja yritysanalyysiin sekä kaikkien Säästöpankin rahastojen tapaan aktiiviseen sijoitusstrategiaan.

- Emme rahastojen yhteisessä sijoitusstrategiassamme niin sanotusti halaa vertailuindeksiä, vaan otamme voimakkaasti näkemystä ja seisomme sen takana. Katsomme nimenomaan pitkää aikaväliä. Olemme aktiivisia omistajia ja yritysanalyysimme on perusteellinen. Lisäksi analyysimme on riippumatonta, koska olemme riippumaton rahastoyhtiö: meillä ei ole osakevälitystä tai yritysrahoituksesta tulevia intressejä rahastoissa omistamiimme yhtiöihin.

Viime viikot on hermoiltu osakemarkkinoilla. Miltä tilanne näyttää Säästöpankin näkökulmasta?

- Liikkeissä on mielestäni ollut mukana ylenpalttistakin pelkoa. Samalla voimakkaassa heilunnassa on nähty suuria yhtiökohtaisia vaihteluita, esimerkiksi kotimaiset pienyhtiömme eivät ole tilanteissa olleet ensimmäisenä myyntiaaltojen kourissa. Toki kehittyvien markkinoiden osalta näemme lähiajat heikkoina ja uskomme, että esimerkiksi syyskuussa näemme globaalisti lisää vastaavia hintavaihteluita. Silti 3–9 kuukauden aikahorisontissa näemme osakkeiden edelleen tuovan omaisuuslajeista parasta tuottoa, Vaarnanen arvioi.

Teksti: Teemu Salmi

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.