Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Rahastot ovat kalliita – ja 4 muuta myyttiä rahastosäästämisestä

Uutinen   •   Loka 26, 2015 14:37 EET

Miksi sijoittajaa rahastoon, kun voisi sijoittaa osakkeisiin? Pitääkö rahastosäästäjän seurata markkinoita? Asiantuntija kumosi viisi väittämää rahastosäästämisestä.

1.) Rahastosäästäminen on hankalaa.

Rahastosäästäminen ei ole hankalaa. Säästäjän pitää ainoastaan valita itselleen sopiva rahasto ja säästösumma. Näihinkin pulmiin saa apua pankista. Sen jälkeen säästäminen hoituu kuin itsestään, sillä itselle sopiva summa laitetaan veloittumaan tililtä automaattisesti. Kuukausittainen minimisijoitus on 50 euroa. Säästösummaa pystyy milloin vain muuttamaan tai säästämisessä pitämään taukoa, jos elämäntilanne muuttuu.

2.) Rahastosäästäjän on seurattava aktiivisesti markkinoita.

Rahastosäästäjän ei tarvitse tuntea tai seurata sijoitusmarkkinoita, sitä varten on salkunhoitaja. Rahastosäästäminen onkin kätevä sijoitusmuoto niille, jotka eivät ole kiinnostuneet tai eivät ehdi seuraamaan osakekurssien vaihteluja. Rahastoissa ammattilainen tekee työt ja ratkaisut sijoittajan puolesta.

3.) Rahastosäästäminen on kallis säästömuoto.

Rahastosäästämisen kulut ovat varsin pieniä verrattuna siihen työhön, jos itse vertailisi sijoituskohteita ja muuttaisi sijoituksia markkinoiden muuttuessa. Säästöpankin suosituimmissa rahastoissa merkintäpalkkio on 0,5–1 prosenttia, joka peritään rahastoja merkittäessä. Saman suuruinen lunastuspalkkio veloitetaan säästöjä lunastettaessa. Kiinteää lunastuspalkkiota Säästöpankilla ei ole. Lisäksi rahastosalkun arvosta vähennetään hallinnointi- ja säilytysyhteisön palkkiota noin 1,8 prosenttia vuodessa.

4.) On turha maksaa rahastojen kuluja, koska osakkeisiin voi sijoittaa itsekin.

Myös suorista osakesijoituksista menee kaupankäyntipalkkio. Se, kannattako sijoittaa rahastoihin vai osakkeisiin, riippuu täysin henkilöstä. Jos seuraat aktiivisesti markkinoita, olet valmis sijoittamaan suuremman summan ja kestät kovatkin arvon heilahtelut, osakesijoittaminen voi olla sinun juttusi. Mikäli sinulla ei ole kiinnostusta tai aikaa seurata osakekursseja, haluat lähteä liikkeelle pienemmällä summalla ja haluat ammattilaisen hoitamaan sijoituksiasi, rahastosijoittaminen on sinulle sopivampi sijoitusmuoto.

5.) Rahastoista ei saa tuottoa.

Rahastoilla on mahdollista yltää koviinkin tuottoihin, jos malttaa säästää säännöllisesti pidemmän aikaa. Käsitys rahastojen tuottamattomuudesta on peräisin tilanteesta, jossa joku on tehnyt rahastoon kertasijoituksen ja lunastanut säästönsä niiden ollessa miinuksella. Säännöllisessä rahastosäästäjälle markkinaheilahtelut ovat vain hyvästä. Silloin rahasto-osuuksia saa ostettua enemmän samalla summalla. Tuoton suuruus riippuu myös sijoitettavasta rahastosta. Mitä enemmän rahastossa on osakkeita, sitä korkeammat tuotto-odotukset, mutta sitä enemmän rahaston arvo myös vaihtelee. Tärkeintä on löytää itselleen sopiva rahasto ja aloittaa säästäminen.

Asiantuntija: Aito Säästöpankin sijoituspäällikkö Pia Liinavuori.

Kommentit (2)

  Katso miten prosentti tai kaksi vaikuttaa tuottoon.
  https://www.youtube.com/watch?v=crf1MgA3yvc&feature=youtu.be&t=23m22s

  - Jack - 2015-10-30 10:35 EET

  Mitä enemmän osakkeita rahastossa sitä vähemmän tuotto vaihtelee, lähenee indeksirahastoa. Keskihajonta on suurempi kun osakkeita on rahastossa vähän jolloin tuotot ja tappiot suurempia, eli juuri päinvastoin kun esitit.
  Terveisin Kaj Sahlberg

  - Kaj Sahlberg - 2015-10-30 11:16 EET

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.