Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Rahastot vetävät turbulenssissakin

Uutinen   •   Syys 09, 2015 12:32 EEST

Suomeen rekisteröityjen sijoitusrahastojen yhteenlaskettu pääoma oli elokuussa Finanssialan keskusliiton tiedotteen mukaan 94,2 miljardia euroa. Pääoma laski edelliskuukauteen verrattuna 4,5 miljardilla eurolla, mutta pysyi edelleen historiallisesta katsottuna korkealla tasolla. Säästöpankkien rahastot kiinnostivat asiakkaita elokuun markkinaturbulenssissakin.

Pääomien lasku johtui lähinnä elokuun kurssilaskusta. Suomalaiset rahastosäästäjät olivat kuitenkin aktiivisia, sillä osakerahastojen nettomerkinnät olivat Suomessa 196 miljoonaa positiiviset. Myös yhdistelmärahastojen nettomerkinnät olivat 86 miljoonaa plussalla. Rahaa lunastettiin nettona eniten pitkän koron rahastoista 478 miljoonaa ja lyhyen koron rahastoista 186 miljoonaa euroa.

Sp-Rahastoyhtiön toimitusjohtajan Hannu Ruotsalaisen mukaan osuudenomistajien käyttäytyminen osoittaa, että rahastoja on myyty oikein, eli pitkän aikavälin säästämisenä ja sijoittamisena eikä spekulatiivisina sijoituskohteina.

- Säästöpankkirahastoissa salkunhoitaja tekee muutoksia rahastojen allokaatiossa, eli sijoitusomaisuuden jakamisessa eri kohteiden välillä, joten asiakkaan ei ole tarpeen reagoida turbulenssissakaan. Osakemarkkinoihin kuuluu myös ajoittaiset kurssilaskut, joiden merkitys on kuitenkin usein pitkäaikaisen sijoittajan kannalta marginaalinen. Kansainvälisissä tutkimuksissa on myös todettu, että tekemällä ostoja ja myyntejä markkinaliikkeiden mukaan sijoittaja on yleensä aina myöhässä. Siksi näin toimivan sijoittajan tuotto jää rahaston tuottoa alhaisemmaksi, Ruotsalainen muistuttaa.

Hän arvelee, että elokuun korkorahastojen lunastukset tilastoissa johtunevat instituutiosijoittajien käyttäytymisestä.

- Heillä korkorahastojen käyttö on osa korkoriskin säätämistä, mikä saattaa aiheuttaa suuria ostoja tai myyntejä rahastoissa.

Miten Säästöpankkien rahastoilla menee?
Sp-Rahastohtiö on harvoja rahastoyhtiöitä Suomessa, jotka ovat kasvattaneet markkinaosuuttaan tänä vuonna.

- Syynä tähän lienee ollut muun muassa rahastojen hyvä kehitys. Säästöpankki Pienyhtiöt oli itse asiassa elokuun rahastoraportin mukaan parhaiten kehittynyt Suomeen sijoittava osakerahasto kaikilla periodeilla, joilla sille löytyy tuottohistoriaa – eli kolmesta vuodesta yhteen kuukauteen. Se saa myös täydet viisi tähteä johtavalta ja riippumattomalta rahastojen arvioijalta Morningstarilta.

- Muista rahastoperheenjäsenistämme nostaisin raportista esiin ainakin korkopuolelta Säästöpankki Lyhytkorko -rahaston, joka oli paras 1 vuoden ja sitä lyhyemmissä vertailuissa. Lisäksi olin tyytyväinen myös muiden Sp-rahastojen hyvistä sijoituksista.

Miltä rahastosäästäjän loppuvuosi näyttää?
Ruotsalainen suosittelee rahastosäästäjälle edelleen osake- tai yhdistelmärahastoja, mutta huomauttaa, että loppuvuoden aikana kurssivaihtelut saattavat olla voimakkaita.

- Mielestäni tällä hetkellä on erinomainen aika säännölliselle rahastosäästämiselle. Säännölliselle, esimerkiksi kuukausittain säästävälle asiakkaallemme mahdolliset kurssinotkahdukset ovat myös tilaisuus laskea rahastosijoitusten hankintahintaa. Pitkällä aikavälillä näkemyksemme osakemarkkinoista on edelleen positiivinen.

Teksti: Teemu Salmi

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.