Seuraa Säästöpankkiryhmä

Sisustuskaupan idea syntyi pyyhkeistä

Uutinen   •   Loka 18, 2016 10:35 EEST

Leppoisa lukutuokio pihakeinussa tempaisi Maire Haarlan uudelle uralle. Sisustuslehden turkkilainen kylpylätunnelma aiheutti hurahduksen, johon ei ollut muuta ratkaisua kuin ryhtyä itse kauppiaaksi.

Mikä ihmeen hamam?

Se, että Maire etsi inspiraatiota sisustuslehdestä, ei ollut sinänsä poikkeuksellista. Hän on kokenut sisustussuunnittelija, -toimittaja ja -stylisti, joka pitää myös omasta kodistaan kertovaa Kettukarkki-blogia. Mutta nyt vastaan tuli jotain erityistä – vaikka ensin oli epäselvää, mistä lehdessä esitellyssä ‘hamam-kylpylätunnelmassa' oli edes kyse.

Google savusi koko loppupäivän. "Sain niin vahvan intuition, että siitä piti selvittää kaikki", Maire kuvailee. Perinteiset, puuvillaiset hamam-pyyhkeet kauniissa väreissään veivät pian mennessään. "Samana päivänä käynnistyi ajatus, että alan myymään niitä." Ja kun päätös oli tehty, tarvittiin vain myyntituotteet, verkkokauppa ja tieto siitä, miten homma toimii.

Kauppiaaksi pikavauhtia

Seuraavat kuukaudet Maire opiskeli yötä päivää. Vaikka tausta sisustusalalta oli suureksi avuksi, opittavaa oli paljon. "Piti selvittää kaikki. Mistä saa pakkausmateriaalit, miten posti toimii, tehdä sopimuksia maksupalveluun…" Verkkokaupan rakentaminen ja brändin luominen olivat omat työmaansa, osana sitä viimeistä piirtoa myöten hiottu graafinen ilme.

Ensimmäisen erän pyyhkeitä Maire löysi vasta-aloittaneelta maahantuojalta, jossa on pysynyt siitä lähtien. Eriväristen ja -kokoisten pyyhkeiden rinnalle hän kokosi pienen valikoiman arjen käyttötuotteita keittiöön, kodinhoitoon ja kylpyhuoneeseen. Valintaperusteina olivat luonnonmukaisuus ja eettisyys, estetiikasta tinkimättä. Rönsyt karsittiin tietoisesti: selkeä, kapea valikoima auttaisi erottautumaan muista.

Kaupan valttina on alusta alkaen ollut myös vahva henkilösuositus. Myyntiin päätyvät vain kotikokeilussa menestyneet tuotteet. "Se liittyy bloggaamiseen, kerron avoimesti mitä tuotteita käytän. Niistä on tosi kiva keskustella samanhenkisten ihmisten kanssa."

Oikea ajoitus antoi itsevarmuutta

Neljä kuukautta myöhemmin, marraskuun puolivälissä, jäljellä oli enää yksi painallus. Tätä hetkeä Maire oli jännittänyt niin paljon, että hän oli pysytellyt uudesta aluevaltauksestaan hipihiljaa. Naks. Ja niin Kettukarkki SHOP -verkkokauppa oli avattu maailmalle. Samalla hetkellä oli aika aloittaa tehokas somerummutus. Sana yllätysputiikista levisi sekunneissa ystäville, seuraajille ja muille kontakteille eri kanavia pitkin. Maire seurasi tilanteen etenemistä kotona perheensä kanssa. Lähtisikö pyörä pyörimään? "Samana iltana alkoi tulla tilauksia, ja me haifaivattiin. Se oli ihan mieletön tunne, että se onnistui!", muistelee Maire hymyillen.

Alkuvarastoon sijoitetut säästöt maksoivat itsensä takaisin parissa kuukaudessa. Siitä lähtien toiminta on pyörinyt myynnistä saaduilla tuloilla. Yhtenä tärkeänä tekijänä Maire pitää sitä, että kauppa saatiin avattua joulusesongin alla. "Jos olisin saanut verkkokaupan pystyyn tammikuussa, olisi voinut olla hiljaista, enkä olisi ehkä saanut siitä itselleni sellaista boostausta", hän toteaa.

Myymälä on elämys kaikille aisteille

Verkkokaupan merkeissä Maire järjesti myös kaikille avoimia pop-up-myyntejä sekä yksityistilaisuuksia kotonaan. Ihastuneet asiakkaat veivät tuotteet käsistä. "Se oli tosi vahva signaali, että ihmiset haluaa tulla ostamaan tuotteet livenä." Havainto upposi otolliseen maaperään. "Huomasin kiinnostuneeni tosi paljon kaupan toiminnasta, ja halusin antaa sille enemmän mahdollisuuksia." Niinpä Maire ei aikaillut saatuaan tiedon, että jo pidemmän aikaa silmällä pidetty liiketila Helsingin Käpylässä oli vapautumassa.

Kettukarkki SHOP:in kivijalkamyymälän ovet avattiin alkuvuodesta 2016. Sisustus ja esillepano on toteutettu alan ammattilaisen pieteetillä. Tunnelmallisen tilan sydän on vanha peltiuuni, jossa palaa usein tuli. "Tajusin, että kun ihmiset tulevat tänne, se on heille vapaa-aikaa. Haluan tarjota heille elämyksen", kuvailee Maire liiketilaansa. "Ja minulla on sellainen tunne, että kun asiakas astuu kauppaan, hän tulee minun luokseni kylään." Tunteelle on myös vahvaa näyttöä. Maire kertoo hymyillen, että moni asiakas on vahingossa alkanut riisua kenkiään eteiseen astuttuaan.

Aukioloaikoja on sittemmin laajennettu, ja liikkeeseen on pestattu myymäläapulainen. Kauppiaan ura onkin lohkaissut yhä isomman siivun Mairen muilta töiltä. Se ei haittaa. "Pelkäsin etukäteen, että jaksanko sitä, koska en ollut tehnyt asiakaspalvelutyötä yli kymmeneen vuoteen", hän tunnustaa. "Mutta se onkin ollut tosi ihanaa!"

Ota selvää ja sitten – anna palaa!

Maire on uskaltanut seurata vaistojaan ja katsonut aina eteenpäin. Nytkin päässä pyörii erilaisia suunnitelmia liiketoiminta-alueiden kehittämiseksi ja kasvattamiseksi.

Yrittäjäperheen tytär tietää kuitenkin, että ensin on tehtävä kotiläksyt. Liiketoiminta- ja aikataulusuunnitelmat kirkastavat ajatusta paperille pantuna, ja raameja antavat myös tarkat tavoitelaskelmat. Mutta sen jälkeen on aika levittää siivet. "Turhaan ihmiset pohtii ja haaveilee. Siitä vain ottamaan selvää asioista. Go for it!", Maire kannustaa. Niin hän on tehnyt itse, ja hyvin kävi.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.