Seuraa Säästöpankkiryhmä

Vältä nämä virheet asuntoa ostaessa

Uutinen   •   Loka 02, 2015 09:40 EEST

Sp-Kodin kiinteistönvälittäjä kertoo, missä asioissa ihmiset yleensä tekevät virheitä asuntoa ostaessaan.

1. Älä tuijota liikaa sisustusta

Moni ostaja kiinnittää liikaa huomiota asunnon sisustukseen ja pintoihin. Tyylikäs sisustus ei ole tae hyvästä asunnosta, kuten ei huonolla maulla sisustettu asuntokaan välttämättä ole huono. Ostajan kannattaa kuvitella, miltä asunto näyttäisi tyhjänä tai miten omat kalusteet sopisivat sinne.

2. Älä unohda remontteja

Osakehuoneiston ostoa harkitsevan on hyvä selvittää taloyhtiössä tehdyt ja tulevat remontit ennen ostopäätöstä. Moni asunnon ostaja on tietoinen putkiremontin kustannuksista, mutta muihin taloyhtiön korjaustöihin ei tajuta varautua, vaikka kustannukset voivat olla mittavat. Jos putkiremontti taloyhtiöön on jo tehty, edessä voi olla vielä esimerkiksi julkisivu-, katto- tai parvekeremontti. Ostajan kannattaa pyytää taloyhtiön isännöitsijäntodistus ja liitteenä oleva kunnossapitosuunnitelma nähtäville ja tutkia se tarkkaan läpi.

3. Älä tyrmää ennen selvitystä

Kiinteistöön tehty kuntotarkastus on hyvä käydä huolella läpi, mutta sitä ei pidä säikähtää. Ostajan on hyvä muistaa, että kuntotarkastuksen tarkoitus on kirjata kiinteistön puutteet ja mahdolliset korjaustarpeet, ei kehua taloa. Jos omakotitalon kuntotarkastukseen on kirjattu käyttövesiputkien, viemäreiden ja lämmitysverkoston uusiminen, se kuulostaa ostajan korviin kalliimmalta urakalta kuin onkaan ja ostotarjous jää usein tekemättä. Asioista kannattaa ottaa selvää ennen kohteen hylkäämistä.

4. Älä tartu pikkuseikkoihin

Jos unelmien omakotitalo löytyy, mutta talossa on vanhanaikainen öljylämmitys, älä heitä vielä kirvestä kaivoon. Lämmitysjärjestelmän voi aina vaihtaa. Samaten osakehuoneistossa, jos keittiö tai kylpyhuone ei miellytä omaa silmää, sen voi aina remontoida. Liian moni ostaja jättää asuntokaupat tekemättä, kun jokin muutettavissa oleva asia kohteessa ei miellytä, vaikka asunto olisi muuten sopiva.

5. Älä jahkaile loputtomiin

Asuntokaupassa on nyt ostajan markkinat. Asuntoja on myytävänä paljon asuntotyypistä ja paikkakunnasta riippumatta, minkä takia monia ostajia vaivaa päätöksen teon vaikeus. Moni jää miettimään, jos vastaan tulisi kuitenkin parempi tai halvempi asunto. Silloin saattaa jäädä harmittamaan, kun asunto meni jollekin muualle ja parempaa ei tulekaan vastaan. Jos sopiva asunto löytyy, siitä kannattaa tehdä tarjous.

Lue myös: Viisi vinkkiä asunnon vaihtoon

Asiantuntija: Sp-Kodin kiinteistönvälittäjä Markus Itkonen. Sp-Koti-kiinteistönvälityspalvelu on Säästöpankin yhteistyökumppani ja se kuuluu Säästöpankkiryhmään.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.