Seuraa Säästöpankkiryhmä

​​​Keskuspankkien elvyttävä rahapolitiikka tukee sijoitustuottoja, mutta riski suurista markkinaliikkeistä on kasvanut

Lehdistötiedote   •   Touko 15, 2015 06:10 EEST

Varainhoidon johtajaa Petteri Vaarnasta alkuvuoden vahvan osakerallin jälkeinen korjausliike ei hermostuta.

Sp-Rahastoyhtiön varainhoidon johtajan Petteri Vaarnasen mukaan alkuvuoden kehitys osakemarkkinoilla oli odotettua vahvempi. Myös korkomarkkinoiden tuotot olivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä poikkeuksellisen hyviä.

- Alkuvuoden merkittävin yllätys oli Euroopan keskuspankin (EKP) rahapolitiikan positiiviset vaikutukset sijoitusmarkkinoille. Tuottojen perusteella voidaan todeta, että rahapoliittisten toimenpiteiden laajuus oli yllättävänkin mittava. Osaketuotot Euroopassa ovat olleet poikkeuksellisen hyviä ja vaikka vuosi aloitettiin matalien korkojen tasolta, korkojen lasku oli siitä huolimatta erittäin voimakas.

Vaarnasen mukaan markkinoiden liikkeet ovat vastanneet Sp-Rahastoyhtiön näkemystä, mutta liikkeiden voimakkuus on hieman yllättänyt.

- Keskuspankkien toimenpiteet häiritsevät osaltaan markkinoiden normaalia riskien hinnoittelua, minkä seurauksena myös markkinoiden liikkeitä täytyy tarkastella uudella tavalla. Pahimmillaan tämä voi johtaa poikkeuksellisiin liikkeisiin sijoitusmarkkinoilla.

Kuplaa vai ei?
Kokonaisuutena osakesijoitukset ovat olleet hyvä sijoituskohde. Vaarnanen muistuttaa, että yhdysvaltalaisten osakkeiden alhaisempaa tuottoa kompensoi dollarin vahvistuminen.

- Arvostustasot osakemarkkinoilla ovat herättäneet paljon keskustelua ja huoli mahdollisesta pörssikuplan syntymisestä huolestuttaa monia sijoittajia. Näkemyksemme kuitenkin on, että viimeaikaisesta korjausliikkeestä huolimatta osakesijoitukset tarjoavat suhteellisesti parhaimman tuoton. On kuitenkin syytä varautua voimakkaisiin liikkeisiin markkinoilla, kuten viime viikkoina nähty korkojen nopea nousu. EKP on sitoutunut elvyttävään rahapolitiikkaan vielä pitkäksi aikaa ja uskomme korkojen taas palautuvan alhaisemmalle tasolle lähiaikoina. Emme myöskään näe välitöntä uhkaa osakemarkkinoiden trendinomaiselle laskulle.

Vaarnasen mukaan Sp-Rahastoyhtiön markkinanäkemyksen muodostamisessa keskeistä on tunnistaa sijoitusmarkkinoiden tuottojen kehitystä ohjaavia tekijöitä, joista merkittävin viime vuosina on ollut elvyttävä keskuspankkipolitiikka ja sen mukanaan tuoma runsas likviditeetti. Käytännön tasolla rahastoja hoidetaan erittäin aktiivisesti ja kierto on nopeaa, hän muistuttaa.

- Asiakkaamme ovat viime aikoina aikaisempaa enemmän hajauttaneet sijoituksiaan sijoittamalla globaaleihin korko- ja osakemarkkinarahastoihin. Mutta kotimaahan sijoittavat osake- ja korkorahastot ovat edelleen suosituimpia.

Euro heikkenee edelleen
Talouden osalta Vaarnanen näkee euron heikentymisen vielä jatkuvan ja sen tukevan Euroopan talouskasvua pitkällä tähtäimellä. Yhdysvalloissa työmarkkinoiden elpyminen johtaa palkkojen nousuun, mikä tulee parantamaan inflaationäkymiä. Yhdysvaltojen keskuspankki tulee kuitenkin seuraamaan tarkasti talouden kokonaiskehitystä. Vaarnasen mukaan tarvittaessa USA:n keskuspankki lykkää ohjauskoron nostoa ensi vuoteen.

- Yhtenä merkittävänä riskitekijänä näemme Kiinan hidastuvan talouskasvun ja matalan inflaation. Kiinan keskuspankki on tähän jo reagoinut, mutta haasteet ovat edelleen suuria. Kehittyvien markkinoiden tilanteeseen kokonaisuutena on liittynyt riskitekijöitä, mikä on näkynyt kehittyneitä markkinoita alhaisempina tuottoina. Sijoittajien kiinnostus kehittyviä markkinoita kohtaan on kuitenkin lisääntynyt viime aikoina.

Lisätietoja:

Petteri Vaarnanen, varainhoidon johtaja, Sp-Rahastoyhtiö
petteri.vaarnanen@saastopankki.fi, 040 7218779

Säästöpankki on Suomen vanhin pankkiryhmä, jonka asiakkaana on 470 000 suomalaista kotitaloutta, pk-yritystä tai maatilataloutta. Asiakkailleen Säästöpankkiryhmä tarjoaa kattavien vähittäispankkipalvelujen lisäksi sijoittamisen, kodinvaihdon ja vakuuttamisen palvelut. Säästöpankkiryhmään kuuluu 25 Säästöpankin lisäksi Sp-Rahastoyhtiö, Sp-Henkivakuutus, Säästöpankkien Keskuspankki Suomi Oy, kiinteistönvälitysketju Sp-Koti ja Säästöpankkiliitto Osk. Säästöpankkiryhmä työllistää n. 1155 ihmistä eri puolilla Suomea. www.saastopankki.fi

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.