Seuraa Säästöpankkiryhmä

Mihin Säästöpankin pitäisi käyttää voittonsa? Äänestä ja vaikuta!

Lehdistötiedote   •   Loka 29, 2012 09:00 EET

Tiesitkö, että Säästöpankit antavat joka vuosi osan voittovaroistaan paikallisen yhteisönsä hyvinvoinnin tukemiseen? Luultavasti et, sillä Säästöpankit eivät ole liiemmin pitäneet melua asiasta. Nyt, ensimmäistä kertaa, sinäkin voit vaikuttaa tukikohteiden valintaan. Säästöpankkiryhmä on avannut Facebook-sivuston, jossa voit äänestää kolmesta eri tukivaihtoehdosta. Teemoja ovat Lapset ja nuoret, Vanhukset ja Asuinympäristö. Kuka tahansa voi äänestää. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Säästöfantti täynnä rahaa (arvo 1 000 euroa).

Olitpa Säästöpankin asiakas tai et, käy kurkkaamassa Facebook-sivustomme säästöpankki.fi/facebook ja vaikuta! Äänestä tykkäämällä. Kommentoimalla ja jakamalla voit vaikuttaa vielä enemmän. Koko FB-yhteisö on käytössäsi, miksi et hyödyntäisi sitä hyvään tarkoitukseen? Tuki menee Säästöpankkien konttoripaikkakunnille ja voit itse valita haluamasi paikkakunnan. Valittuasi tukivaihtoehdon voit myös ehdottaa konkreettista kohdetta. Säästöpankit tekevät lopullisen päätöksen tuen saajista voittaneen vaihtoehdon mukaisesti, mutta ottavat kyllä ehdotukset huomioon.

Kaikki Säästöpankit eivät vielä tänä vuonna ole mukana, koska osa oli jo ehtinyt päättää tukikohteensa tälle vuodelle. Mukana on kuitenkin valtaosa – 27 Säästöpankkia 33:sta – ja jaettava rahasumma on ainakin 500 000 euroa.

Mistä oikein on kysymys?

”Kyse on todella vanhasta konseptista, joka on tuotu nykyaikaan. Säästöpankit ovat, monin paikoin 1800-luvulta asti, jakaneet voittovarojaan oman toimintapaikkakuntansa hyvinvoinnin edistämiseksi. Säästöpankithan ovat siitä erilaisia pankkeja, että voitot eivät mene kasvottomille osakkeenomistajille, vaan iso osa niistä käytetään paikallisen yhteisön hyväksi. Säästöpankkilain mukaan Säästöpankit voivat jakaa voittovarojaan säästäväisyyden edistämiseen ja muihin yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Meille tämä on iloinen velvollisuus. Kun nyt asiakkaamme ja kaikki suomalaiset voivat olla siinä mukana, ilo on kaksinkertainen”, kertoo Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Pasi Kämäri.

”Uskomme, että Facebook-äänestys lisää toimintapaikkakuntiemme yhteisöllisyyttä ja siten tukee yhteisön hyvinvointia paljon enemmän kuin se rahasumma, jonka käytämme. Asiakkaamme ja muut paikkakuntalaiset voivat parhaimmillaan kokea, että kun paikkakunnalla on Säästöpankki, koko yhteisö voi paremmin. 200 vuotta vanha säästöpankkiaate on tänään nykyaikaisempi kuin koskaan”, Kämäri toteaa.

”Facebook-äänestys toteutetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Äänestää voi myös tekstiviestillä. Konttoreistakin voi käydä kysymässä apuja. Äänestysaikaa on 2.12.2012 asti”.

Milloin tuloksista kerrotaan?

Facebook-äänestyksen aloituspäivä on samalla Säästöpankkien perinteisen Säästäväisyysviikon lähtölaukaus. Äänestystulokset julkaistaan joulukuussa.

Kun pankkien tämän vuoden tulos ja jaettava rahasumma ovat vahvistuneet viimeistään ensi keväänä, pankit tekevät päätöksensä ja tiedottavat tukikohteista ja -summista paikallisesti. Kun koko ryhmän lopullinen tukisumma ja kaikki tuen saajat ovat selvillä, julkaistaan vielä valtakunnallinen kooste, jotta kaikki äänestäjät varmasti tietävät, kuinka hyvin pääsivät vaikuttamaan.

Onko tämä nyt taas jokin hyväntekeväisyyskampanja?

”Ei ole. Tämä on osa vastuullista toimintatapaamme. Vastuullisuus oli keskeistä jo silloin kun Säästöpankit syntyivät. Ne perustettiin edistämään säästäväisyyttä ja henkilökohtaista vaurastumista. Myös vastuullisuus yhteisöä kohtaan on osa Säästöpankkien alkuperäistä toiminta-ajatusta. Kyse ei ole hyväntekeväisyydestä, julkisuustempusta, yksittäisestä kampanjasta, sponsoroinnista tai viherpesusta. Tämä on meidän tapamme tuoda tukiperinteemme nykyaikaan. 190-vuotisjuhlavuotemme on siihen juuri oikea hetki. Tästä tulee vakituinen, jokavuotinen käytäntö”, Kämäri korostaa.

”Kunkin Säästöpankin ylin päättävä elin on isännistö. Sen valitsevat Säästöpankin tallettaja-asiakkaat ja mahdolliset kantarahasto-osuuden omistajat. Isännistö päättää tuen määrästä ja saajista. Uuden äänestyskäytännön ansiosta talletusasiakkaamme, siis he jotka valitsevat isännistön, voivat suoraan vaikuttaa oman yhteisönsä hyvinvointiin. Mutta asiakkuus ei ole edellytys, kaikki voivat äänestää. Käyttäkää äänestysoikeuttanne!” Kämäri rohkaisee.


Lisätietoja Säästöpankkiliitossa:
Yleisesti toimitusjohtaja Pasi Kämäri, puh. (09) 5480 5240 tai 0500 688 222, sähköposti: pasi.kamari@saastopankki.fi

Konseptin synnystä kehitysjohtaja Harri Mattinen, puh. (09) 5480 5210 tai 040 849 2559 ja s-posti harri.mattinen@saastopankki.fi

Toteutuksesta markkinointijohtaja Heli Mehtätalo-Takala, puh. (09) 5480 5237 tai 050 4026781 ja s-posti heli.mehtatalo-takala@saastopankki.fi.


Säästöpankkien tuen kohdentumisesta voi äänestää 29.10.–2.12.2012. Miten äänestän?

Facebookissa: Valitse paikkakunta ja äänestä tykkäämällä osoitteessa säästöpankki.fi/facebook.

Tekstiviestillä: Kirjoita viestiin TUKI PAIKKAKUNTA 1, 2 tai 3 ja lähetä se numeroon 18232. Esimerkiksi: TUKI ESPOO 3 (1 = vanhustyö, 2 = lapsi- ja nuorisotyö, 3 = asuinympäristö). Tekstiviesti on maksuton.

Mihin voittovarojen jako oman yhteisön hyvinvointiin perustuu? Otteita Säästöpankkilaista

”Säästöpankki ja säästöpankkiosakeyhtiö ovat … talletuspankkeja, joiden erityistarkoituksena on säästämisen edistäminen” (1. luku, 1 §).
”Siitä osasta säästöpankin voittoa, jota ei käytetä vararahaston korottamiseen, voiton jakamiseen kantarahasto-osuuksille tai pääomalainoille tai jätetä säästöpankin vapaaseen omaan pääomaan, voidaan varoja isäntien päätöksellä hallituksen esittämää määrää ylittämättä käyttää säästäväisyyden edistämiseen tai muihin yleishyödyllisiin tarkoituksiin…” (2. luku, 41 §).

Säästöpankkilaki 28.12.2001/1502: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20011502

Katso myös kahden minuutin animaatio siitä, miksi Säästöpankit ovat erilaisia: http://saastopankkiryhma.mynewsdesk.com/video/view/saeaestoepankkien-strategia-9080

Säästöpankkiryhmään kuuluu 33 Säästöpankkia ja keskusjärjestö Säästöpankkiliitto. Omia konttoreita on noin 210, ja yhteistyön kautta asiakkailla on käytettävissään yhteensä yli 400 konttoria, 200 palvelu- ja maksuautomaattia ja kaikki Suomen käteisautomaatit. Säästöpankkien päämääränä on edistää säästämistä ja asiakkaiden taloudellista hyvinvointia. Palvelun perusperiaatteita ovat asiakasläheisyys ja paikallisuus. Tavoitteena on jatkuva, kannattava kasvu ja vakavaraisuuden pitäminen turvatulla tasolla. Vuonna 2011 liikevoittoa kertyi 65,4 miljoonaa euroa, vakavaraisuus oli 22,1 % ja asiakasmäärä 587 000. www.saastopankki.fi

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.