Seuraa Säästöpankkiryhmä

Suomen vanhin pankkiryhmä – Säästöpankit 190 vuotta

Lehdistötiedote   •   Elo 15, 2012 11:00 EEST

Kuva: 1970-luvun nuorisotalletusten mainoksista ei väriä ja ajankohtaisuutta puuttunut.

Suomen vanhin pankkiryhmä – Säästöpankkiryhmä – täyttää ensi viikolla 190 vuotta. Ensimmäinen Säästöpankki oli Turun Säästöpankki. Sen perustamispäätös tehtiin 21.8.1822 ja pankki avasi ovensa 4.1.1823. Turun Säästöpankki oli ensimmäinen suomalainen pankki Suomen Pankin perustamisen (1811) jälkeen. Säästöpankin perustaminen oli merkittävää, sillä se teki rahan tallettamisen ja lainanoton ensi kertaa mahdolliseksi tavalliselle kansalle.

Säästöpankkiaate oli syntynyt muutama vuosikymmen aiemmin Britanniassa. Se oli eurooppalainen vastavoima teollisen vallankumouksen aiheuttamalle yhteiskunnalliselle murrokselle, joka oli luonut kaupunkeihin laajan köyhälistön. Tavoitteena oli säännöllistä palkkaa nauttivan työntekijäluokan taloudellisen aseman parantaminen. 1820-luvun alussa liike tuli Pohjoismaihin.

Suomeen aatteen toi apteekkari, myöhemmin teollisuusmies John Julin. Huhtikuussa 1822 hän kirjoitti Åbo Tidningar -lehteen artikkelin, jonka mukaan oli välttämätöntä perustaa Säästöpankki täydentämään köyhäinhuollon laitoksia sekä auttamaan alempaa ja vähemmän valistunutta kansanosaa. Syyt olivat siis yhteiskunnallisia.

Turun Säästöpankin ensimmäinen tilitapahtuma 4.1.1823 olikin kauppaneuvos Gestrinin piikatytön Hedvig Nyströmin kuuden ruplan talletus. (Historiakatsaus liitteenä.)

Säästöpankkiaate yhä voimissaan

”Säästöpankkien toiminnan perustana on edelleen säästöpankkiaate eli halu edistää yksilön ja yhteisön hyvinvointia. Säästämisen edistäminen on kirjattu säästöpankkilakiin Säästöpankkien
erityistarkoitukseksi. Päätehtävämme ei ole tuottaa voittoa kasvottomille osakkeenomistajille, vaan edistää asiakkaittemme taloudellista hyvinvointia. Säästöpankki on olemassa asiakkaitaan varten. Se voi kuulostaa sanahelinältä, mutta tämän mukaan me toimimme”, sanoo Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Pasi Kämäri.

Osalla Säästöpankin voitoista tuetaan paikallisten yhteisöjen hyvinvointia. Maininnat yleishyödyllisten hankkeiden tukemisesta otettiin useiden Säästöpankkien sääntöihin jo 1800-luvun puolivälissä. Paikallisen hyvinvoinnin tukeminen näkyy esimerkiksi yhteistyönä koulujen ja oppilaitosten kanssa, paikallisen kulttuurin ja opetustoiminnan tukemisena sekä Säästöpankkisäätiöiden lahjoituksina.

Ihmisläheisyys palvelun kivijalkana

190 vuotta Säästöpankit ovat olleet itsenäinen, suomalainen pankkiryhmä. 1990-luvun koettelemuksista selvinneet Säästöpankit ovat luoneet palveluverkostonsa uudelleen ja kasvaneet uusille alueille. Ryhmä muodostuu Säästöpankeista, niiden omistamista palveluyhtiöistä ja Säästöpankkiliitosta. (Tarkemmat tiedot ryhmästä liitteenä.)

2000-luvulla perustettuja uusia palveluyhtiöitä ovat esimerkiksi Sp-Rahastoyhtiö Oy, Henkivakuutusosake-yhtiö Duo, maksuliikeyhtiö ACH Finland Oy ja kiinteistönvälitysyhtiö Sp-Koti Oy. Lisäksi pääkaupunkiseudulle perustettiin vuonna 2003 Nooa Säästöpankki Oy. (Tiedot palveluyhtiöistä ja kumppaneista liitteenä.)

”Palveluyhtiöiden ja kattavan kumppaniverkoston kautta Säästöpankit tarjoavat niin yksityis- kuin yritysasiakkaille kaikki finanssialan palvelut. Ne ovat tänä päivänä Suomen neljänneksi suurin pankkiryhmä asiakkuuksien määrällä ja kolmanneksi suurin konttoriverkostolla mitattuna”, toimitusjohtaja Kämäri kertoo.

”Vahvuutemme on henkilökohtainen palvelu. Raha-asiat ovat luottamuksellisia ja henkilökohtaisia asioita. Me takaamme, että asiakkaamme voi keskustella niistä kaikessa rauhassa tutun ja luotettavan ihmisen kanssa, joko konttorissa tai puhelimitse. Raha-asiat hoidetaan asiakkaan omien tarpeiden eikä sen mukaan, mitä tuotteita pankki haluaa asiakkaalleen myydä. Tavoitteenamme on olla asiakkaan talouden valmentaja ja auttaa häntä vaurastumaan hallitusti”, Kämäri painottaa.

”Erinomainen palvelumme näkyy huipputuloksina erilaisissa asiakastyytyväisyystutkimuksissa. Asiakkuusindeksi 2012 -tutkimuksen mukaan Säästöpankeissa on kolmanneksi uskollisimmat asiakkaat. Kansainvälisen EPSI Ratingin tutkimuksessa Säästöpankkien asiakastyytyväisyys oli pankkitoimialan toiseksi korkein, alle 30-vuotiaiden keskuudessa paras. Oman tutkimuksemme mukaan lähes yhdeksän kymmenestä asiakkaastamme suosittelee ja haluaa suositella Säästöpankkia ystävilleen”, Kämäri kertoo.

Suomalaiset ansaitsevat parempaa palvelua

”Haluamme olla merkittävä finanssialan vaikuttaja. Emme pyri tähän nostaaksemme omaa yritysprofiiliamme, vaan siksi, että suomalaiset ansaitsevat parempaa palvelua ja ihmisläheisempää kohtelua omalta pankiltaan. Tällainen pankki on jo olemassa. Säästöpankit tarjoavat suomalaisten pankkiasiointiin asiakaslähtöisen, ihmistä kunnioittavan vaihtoehdon.”

”Säästöpankeilla on pitkä ja hieno historia. Me korostammekin, että kaikkien säästöpankkilaisten on tärkeää tuntea ryhmän juuret ja aatteen lähtökohdat. Vain siten pystymme toimimaan vastuullisesti ja periaatteidemme mukaisesti myös tulevaisuudessa. Kymmenen vuoden kuluttua eli 200-vuotisjuhlissamme vuonna 2022 tavoitteemme on kertoa, että olemme kasvaneet voimakkaasti erityisesti kaupungeissa ja joka kymmenennen pankkiasiakkaan pääasiallinen pankki on Säästöpankki. Lisäksi Säästöpankin tunnettuus ja haluttavuus ovat nousseet kolmen parhaan joukkoon haluamissamme kohderyhmissä”, Kämäri kuvaa ryhmän tulevaisuuden näkemystä. (Lisätietoa strategiasta liitteenä.)

”Aatteemme ja yhteishenkemme kannustamana meillä on hyvät mahdollisuudet onnistua. Seuraava yhteishengen osoitus on Säästöpankkilaisten Kesäpäivä Turussa lauantaina 18.8.2012. Kesäpäivä on koko ryhmän henkilökunnan juhla, johon on ilmoittautunut 600 henkeä eli noin puolet kaikista säästöpankkilaisista. Nyt on aika juhlia”.

Lisätietoja antaa Säästöpankkiliiton toimitusjohtaja Pasi Kämäri,
puh. (09) 5480 5240, 0500 688 222, sähköposti: pasi.kamari@saastopankki.fi.

 Liitteenä neljä PowerPoint-esitystä. Aiheina Säästöpankkiryhmän historia sekä perustiedot ryhmästä, sen yhteistyökumppaneista ja strategiasta.

Säästöpankkiryhmään kuuluu 33 Säästöpankkia ja keskusjärjestö Säästöpankkiliitto. Omia konttoreita on noin 210, ja yhteistyön kautta asiakkailla on käytettävissään yhteensä yli 400 konttoria, 200 palvelu- ja maksuautomaattia ja kaikki Suomen käteisautomaatit. Säästöpankkien päämääränä on edistää säästämistä ja asiakkaiden taloudellista hyvinvointia. Palvelun perusperiaatteita ovat asiakasläheisyys ja paikallisuus. Tavoitteena on jatkuva, kannattava kasvu ja vakavaraisuuden pitäminen turvatulla tasolla. Vuonna 2011 liikevoittoa kertyi 65,4 miljoonaa euroa, vakavaraisuus oli 22,1 % ja asiakasmäärä 587 000. www.saastopankki.fi

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.