Seuraa Säästöpankkiryhmä

​Trumpin voitto avaa uuden aikakauden Yhdysvaltojen politiikassa

Lehdistötiedote   •   Marras 09, 2016 14:35 EET

Yhdysvallat oli hyvin kahtiajakautunut vaalikampanjan aikana ja ehdokkaiden vaaliohjelmat olivat pitkälti toistensa vastakohdat. Vielä dramaattisempaa oli kuitenkin Republikaanipuolueen hajautuminen kahteen leiriin. Mielenkiintoista on minkälaisiin muutoksiin Trumpin voitto johtaa Republikaanipuolueen johdossa. Vaalien jälkeen näemme myös mitkä kommenteista ovat pelkkää vaaliretoriikkaa ja mitkä vaaliohjelman linjaukset johtavat muutoksiin. Tulemme todennäköisesti näkemään hyvin erilaisen Trumpin presidenttinä kuin mihin olemme tottuneet vaalikampanjan aikana. Trumpin täytyy saada laaja tuki republikaanipuolueen sisältä ja tämä tarkoittaa maltillisempaa linjaa sekä kompromisseja.

Sijoitusmarkkinoiden ensireaktio vaalitulokseen oli odotetusti negatiivinen. Kuten Brexit-äänestyksen yhteydessä oli suurin osa sijoittajista varautunut toisenlaiseen lopputulokseen. Tämän seurauksena sijoitussalkkuja kiireesti muutetaan uuteen tilanteeseen sopivaksi. Ensimmäinen reaktio on aina suuri, mutta kuten Brexit-äänestys kesällä osoitti, markkinat sopeutuvat uuteen tilanteeseen varsin nopeasti ja kurssit elpyvät sen myötä. Voimakkaat liikkeet Yhdysvaltain dollarissa osoittavat sen että markkinoiden pelko muuttuu mahdollisuuksiksi muutamassa tunnissa.

Näkemyksemme mukaan Trumpin valinta tulee nostamaan inflaatio-odotuksia ja Yhdysvaltain dollari tulee jatkossa vahvistumaan. Odotettavissa on että Yhdysvaltojen valtionvelka tulee kasvamaan merkittävästi lähivuosina. Uskomme että sijoitusmarkkinat toipuvat vaalituloksesta nopeasti ja osakemarkkinoiden korjausliike nähdään hyvin pian. Trumpin valinta korostaa sektorivalintojen merkitystä osakesalkun sisällä ja tämä tarjoaa aktiiviselle sijoittajalle mahdollisuuksia. Kehittyvien markkinoiden osalta Trumpin valinta lisää epävarmuutta ja mahdolliset kaupan rajoitteet tuontitariffien myötä vahingoittaisivat erityisesti Kiinan ja Meksikon talouksia. Korkomarkkinoiden osalta Yhdysvaltojen valtionlainojen korot ovat odotetusti nousseet. Kasvava velanotto ja mahdollinen luottoluokituksen heikentyminen saavat sijoittajat varovaiseksi. Pitää kuitenkin muistaa että Yhdysvaltain dollari ja valtion velkainstrumentit ovat edelleen sijoittajien turvasatama.

Trumpin valinta presidentiksi saattaa muuttaa geopoliittista ympäristöä, mutta muilta osin vaikutukset Suomeen ovat epäsuoria. Vapaakauppasopimukset Yhdysvaltojen ja Euroopan Unionin välillä ovat nyt suurempien haasteiden edessä kuin mitä ne olisivat olleet Clintonin tullessa valtaan. Suomen kannalta tärkeämpää on mitä tapahtuu vuonna 2017. Koko Euroopan unionin ydin valitsee suunnan tulevaisuudelle Saksan, Ranskan ja Hollannin vaalien myötä. On hyvin todennäköistä että Trumpin kampanjasta tutut teemat liittyen maahanmuuttoon ja vapaakauppaan nousevat esiin myös Euroopan vaalikentillä. Näillä linjauksilla tulee olemaan huomattavasti suurempi vaikutus Euroopan unionin tulevaisuuteen ja myös meidän suomalaisten elämään.

Säästöpankki on Suomen vanhin pankkiryhmä, jonka asiakkaana on 470 000 suomalaista kotitaloutta, pk-yritystä tai maatilataloutta. Asiakkailleen Säästöpankkiryhmä tarjoaa kattavien vähittäispankkipalvelujen lisäksi sijoittamisen, kodinvaihdon ja vakuuttamisen palvelut. Säästöpankkiryhmään kuuluu 23 Säästöpankin lisäksi Sp-Rahastoyhtiö, Sp-Henkivakuutus, Säästöpankkien Keskuspankki Suomi Oyj, kiinteistönvälitysketju Sp-Koti ja Säästöpankkiliitto Osk. Säästöpankkiryhmä työllistää n. 1155 ihmistä eri puolilla Suomea. www.saastopankki.fi

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.